EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туркменистан готов да изнася газ за „Набуко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туркменистан готов да изнася газ за „Набуко”

mail12:30 | 17.09.2010прегледи 666 коментарикоментари 0


Властите на Туркменистан не се съмняват в осъществяването на проекти за износ на газ в която и да е посока, включително и за Европа чрез Набуко, заяви президентът Гурбангули Бердимухамедов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза  това  пред журналисти вчера след срещата в Истанбул на държавните ръководители на тюркоезичните страни.
По думите му "богатството на туркменистанските недра са доказани от резултатите на независим одит на запасите в находищата Южен Йолотан-Осман и Яшлар през 2008 година, извършен от компанията Gaffney Cline". От последвалите изследвания стана ясно, че в Южен Йолотан-Осман запасите достигат 18 трилиона куб. метра газ, подчерта туркменистанският президент. Началният етап на промишленото му усвояване е започнал миналата година с подписването на големи договори на обща стойност 10 милиарда долара, уточни Бердимухамедов.
"Енергийният потенциал на Туркменистан в момента се оценява на 45,44 милиарда тона петролен еквивалент. Запасите от газ представляват 24,6 трилиона куб. метра", посочи президентът. Той добави, че страната му планира до 2030 година да добива 230
млрд. куб. метра синьо гориво годишно, а да изнася в чужбина до 180 милиарда куб. метра годишно.
Преговорите с Ашхабад за подаване на туркменистански газ по бъдещия газопровод Набуко се водят от ЕС и САЩ от 2007 година, когато Бердимухамедов беше избран за президент, припомня ИТАР-ТАСС. Въпреки това досега Туркменистан, която е на 4-о
място в света по залежи от природен газ, не е заявил официална позиция като "суровинен" участник в проекта, което бави началото на неговата реализация, посочва ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158