EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Туристическият сезон в Турция & Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туристическият сезон в Турция & Гърция

mail07:01 | 23.04.2020прегледи 18896 коментарикоментари 0


Турция ще предприеме кампания за популяризиране през новия сезон на турския туризъм, който замря поради епидемията от коронавируса.

"Предвиждаме да стартираме кампанията за новия туристически сезон в средата на май", информира турският министър на туризма и културата Мехмет Нури Ерсой, предава БТА.

По думите му кампанията ще бъде много по-наситена и с много повече активности в сравнение с предишните. Целта е да бъдат възстановени загубите от туризма, който е сред най-постърпевшите сектори от кризата с коронавируса.

"Открихме кредитна линия за професионалните екскурзоводи, с лимит до 10 хиляди турски лири и разсрочено изплащане до 36 месеца при шестмесечен гратисен период. Разполагаме с около 8 хиляди професионални екскурзоводи и всички те ще може да се възползват от тази възможност", обясни министърът.

Ерсой отбелязва, че ще бъдат предприети мерки и за покриване на загубите заради преустановяване на дейността на музеите през март в рамките на предприетите ограничителни мерки заради Ковид-19.

"Ще удължим срока на картите за посещения в музеите, като ще бъде добавено времето, през времето те са били затворени. Важното е да привлечем туристите в музеите. В кампанията за популяризиране на турския туризъм ще включим всички туристически области на страната, летищата, страните, с които имаме най-голям туристически обмен", каза министър Ерсой. Той напомни, че "Търкиш еърлайнс" планира да възобнови международните полети от 20 май.

Заети в туристическия бранш твърдят, че въпреки загубите в туризма, има шанс да се навакса поне частично, поради това, че сезонът започва през май и продължава до октомври, ноември.

В същото време в туристическите комплекси, на плажовете и в заведенията, се предвижда да бъдат въведени мерки за социална дистанция, което по всяка вероятност ще се отрази на цените, смятат специалисти.

Изглежда, че тази година Гърция върви към туристически сезон от три месеца, каза пред телевизия Скай министърът на туризма Харис Теохарис.

Той отбеляза, че юли, август и септември ще са месеците, които ще изнесат тежестта на туристическата година, като допълни, че има основателни признаци за удължаване на сезона и през октомври и ноември. Предпоставка за това обаче е да няма непредвидени развития около коронавируса.

Основната задача през сезона ще бъде сигурността на местните общности и на туристите. Затова в рамките на ЕС текат консултации за въвеждането на "здравен паспорт", като всеки гражданин, който иска да пътува, да бъде подлаган на надежден тест и то още в страната на произход, обясни Теохарис.

Теохарис подчерта, че пристигане на туристи от страни извън Европа в Гърция не се очаква.


Тагове: Турция, туризъм
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905