EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Туристически данък при една звезда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туристически данък при една звезда

mail13:15 | 21.02.2020прегледи 605 коментарикоментари 0


Парламентът реши местата за настаняване с една звезда да плащат туристически данък. Това се случи след като депутатите приеха промени в Закона за независимия финансов одит на второ четене, с чиито преходни и заключителни разпоредби измениха Закона за местните данъци и такси. В текста е предвидено за местата за настаняване, категоризирани с една звезда, да се прилага размерът на туристическия данък, определен за 2020 г.
Предложението за туристическия данък бе направено между първо и второ четене на Закона за независимия финансов одит от председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Собствениците на стаи за гости и апартаментите, които се отдават краткосточно под наем чрез онлайн платформи като AirBnB, Booking, Expedia и др. ще трябва да плащат туристически данък между 0.40 лв. 0.80 лв. към общините.

Законът гласи, че туристическият данък се определя с наредба на общинския съвет в дадената община, като в различните градове варира - в София и Пловдив за гост в апартаментите през тази година данъкът ще бъде в размер на 0.40 лв. за една нощувка, във Варна - 0.50 лв., в Слънчев бряг- 0.45 лв., а в Банско - 0.80 лв. В повечето общини има разлика в налога според категорията на мястото на настаняване. Данъкът, който се начислява в цената на нощувката, ще се внася от хотелиера или собственика на имота до 15-то число на следващия месец, а съответната община ще конролира за събирането му.

По закон събраните пари от данъка, който ще се събира от общините, трябва да се харчат за мероприятия, свързани с програмата за развитие на туризма - а именно изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината, за туристически центрове, информационно обслужване на туристи, поддръжка на туристически обекти и реклама.

Със законопроекта се въвежда изискване за уведомяване на компетентните органи на съответните държави по произход за всеки вписан в регистъра регистриран одитор. Въвежда се още изрична норма относно изискването за поддържане на професионален скептицизъм от регистрираните одитори. Със законопроекта се регламентира и задължение при изпълнение на ангажименти за задължителен финансов одит в предприятие от обществен интерес одиторските дружества да извършват специална проверка относно правоспособността на отговорните за одита одитори и други.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4112