EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туризъм:Спад в България, ръст в Гърция, Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туризъм:Спад в България, ръст в Гърция, Испания

mail07:08 | 23.07.2014прегледи 1768 коментарикоментари 0


Към момента няма голям туроператор в България, който да има групови откази заради наводненията по морето, увери заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, цитиран от БТА. Неоспорим факт е, че имаме доста критична от гледна точка на климатичните условия година, въпреки всичко при тези изключително трудни условия можем да бъдем до голяма степен сигурни, че нивото на професионализъм на работещите в бранша е много високо, допълни Ботев.
Той посочи, че данните, които са официална статистика, сочат равномерност на заявките на туристи от генериращи пазари за България. Освен това тази седмица ще бъда издадена триста хилядната виза за руски туристи в консулската ни служба в Москва. Миналата седмица е била издадена сто хилядната виза от консулската служба в Киев. Проблемите по-скоро са свързани с девалвацията на местните валути, отбеляза Ботев. Ако има спад, то той е при така наречените Last Minute оферти. Този пазар
формира около 20 процента от клиентите, допълни Ботев. Той отбеляза, че е имало черен ПР във връзка с наводненията, който се генерирал от български издания и се репродуцирал в чуждестранния печат.
От туристическият бизнес заявиха, че очакват незабавно решение на МС, с което да бъдат получени 2,250 млн. лева от общо 10 млн. лева за национална туристическа реклама. Общата целева сума за
национален туристически маркетинг от държавния бюджет и оперативните програми е на стойност 28 млн. лева за тази година. Ботев отбеляза, че бюджетът на Кипър за национална туристическа
реклама за миналата година е бил 32 млн. евро. От бизнеса заявиха, че 60 млн. лева е адекватният бюджет за нормално управление на туризма и посочиха, че едно евро в национална реклама връща приблизително 200 евро в националната икономика. Друго искане на туристическия бранш е депутатите да приемат Закона за туризма, който чака финалното си гласуване на второ четене в зала.
Заместник-министър Бранимир Ботев информира, че на вчерашното заседание на Националния съвет по туризъм са били приети промени в правилника за работа на съвета, с които в заседанията му ще
могат да участват учени от БАН и водещи университети, както и от БПЦ. По този начин ще се подпомогне формирането на визията за туризма и за по-специализираните туристически продукти.

Туроператори и туристически организации очакват до 7% спад на туристите това лято. Най-големият български курортен комплекс "Слънчев бряг" намали цените и започна да предлага бонусни схеми, за да се напълни почивната база. От началото на сезона досега има спад между 8 и 10% на туристите, заяви председателят на Съюза на собствениците на хотели в Слъчнев бряг Елена Иванова, цитирана от БНР. По-малко са туристите както от Източна, така и от Западна Европа: Точно така, както ние си го казахме, а след Берлинска борса, когато това официално беше съобщено, записванията за България са между 15, 18 до 20% по-ниски и в западни пазари, имам предвид Германия, Англия, Скандинавски страни, тези туристи тази година са насочени към Гърция. Официалната статистика сочи, че Гърция има ръст тази година за първото шестмесечие от 20 процента, което много ясно показва къде са туристите.
Дъждовното време, спрените автобусни екскурзии от Беларус и украинската криза са само част от причините за слабия туристически сезон, твърдят от бранша. 30 на сто по-малко туристи от Източна Европа отчитат туристическите агенции до момента, каза за БНР туроператорът Иван Кирязов.
Има спад, очебиен е, очевиден е. Този спад се потвърждава от специалните оферти, които хотелите, близо 20 дена, пускат към туроператорите. Те специално се изразяват в бонусни схеми, корекции на цени, понижаване. Ние основно на пазара, в Източна Европа работим, там има сериозен спад. Просто това е сезонът, реалността е такава.
Нови по-ниски цени, изгодни оферти и бонусни схеми започнаха да предлагат хотелиерите в "Слънчев бряг" за стимулиране на пазара.

2014-а ще бъде още една рекордна година за гръцкия туризъм. Това заявява шефът на Гръцката организация по туризма (ЕОТ) Панос Ливадас, цитиран от радио Скай. Изнесени от него данни показват, че за първите пет месеца на тази година туристите в южната съседка са се увеличили с 20% в сравнение със същия период на 2013 г. Панос Ливадас говори също и за нарасналия чуждестранен интерес към гръцкия туризъм. Компанията Business Monitor International в свой анализ прогнозира ръст на туризма в Гърция. Според компанията ако през 2013 г. Гърция е била посетена от 15,8 млн. туристи, през 2018 г. се очаква страната да посрещне 20 милиона. В. "Етнос" пише, че гръцкото правителство е подготвило законопроект за привличане на чуждестранни инвеститори в туристически недвижими имоти на страната и че очаква в следващите години инвестициите в сектора да надхвърлят 5 млрд. евро.

Испания е посрещнала рекорден брой туристи през първото тримесечие - страната е била посетена от над 28 милиона чуждестранни гости, което е растеж от 7,3% на годишна основа. Това съобщи министерството на туризма, цитирано от Франс прес.
Най-много са били британските туристите в Испания, която е третата най-предпочитана туристическа дестинация след Франция и САЩ. Те са наброявали 6,5 милиона, отчитайки растеж от 5,8 процента. След тях се нареждат германците (4,7 милиона, увеличение с 8,8%) и французите (4,2 милиона, увеличение с 10,3%).
Италианците, по-малобройни в периода на кризата, се завръщат (растеж с 3,9% до 1,5 милиона). Руските туристи бележат обаче спад (4,5% до 561 000), поставени в неизгодно положение заради отслабването на рублата спрямо еврото.
Чуждестранните туристи са посещавали най-вече Каталония, която е посрещнала 7,1 милиона гости (растеж от 6,7%), според министерството. Другите най-посещавани места в Испания са Канарските острови (увеличение с 12,4% до 5,6 милиона) и Балеарски острови (спад от 0,6% до 4,2 милиона).
Летният сезон е започнал добре, като юни бележи рекордна посещаемост: 6,6 милиона чуждестранни туристи, като отново най-много са британците, следвани от германците и французите.
Испания отчете изключителна туристическа 2013 година с 60,6 милиона чуждестранни посетители, което е исторически максимум. Туризмът сред най-важните икономически сектори за страната, като делът му в брутния вътрешен продукт възлиза на 10,9% за 2012 година и осигурява 11,9% от заетостта.


 


Тагове: туристи, спад
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153