EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туризъм по пътя на императорите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туризъм по пътя на императорите

mail10:20 | 29.04.2011прегледи 543 коментарикоментари 0


България и Хърватия имат много области за общо развитие, стана ясно по време на краткото посещение на българския премиер в Загреб. Двете страни са част от инициативата за формиране на трансграничен културен маршрут "Пътят на римските императори", свързана с със съвместно развиване и промотиране на културното наследство от тази епоха в комбинация с със СПА и еноложки туризъм. Проектът обхваща четири страни - България, Сърбия, Румъния и Хърватия, а в България се разработват тематични маршрути по реално функционирали римски пътища от древността (направленията София - Пловдив - Свиленград; поречието на р. Дунав; Дуранкулак - Варна - Бургас и др).
Eнергийните компании на двете страни ще проверят възможностите за износ на български ток за Хърватия. Страната внася около 35 процента от електроенергията за покриване на вътрешните си нужди. По предложение на министър Трайков НЕК и хърватската държавна електрическа компания HEP ще анализират техническите и финансови условия за износ на ток от България за Хърватия. В енергийната сфера общ е интересът и за реализирането на важни инфраструктурни проекти като Южен газов коридор, достъп до капацитет за втечнен природен газ и преносни връзки.
В рамките на бизнес форум бяха представени 30 инвестиционни проекти, отворени за финансиране в Хърватия, в размер на 13,75 милиарда евро. Между тях са нов самолетен терминал на летище Загреб, който ще се изгражда с публично-частно партньорство.
Предвижда се в дългосрочен период до 2020 г. да бъдат изградени жп линии, както и няколко проекта за топлоелектрически централи. В Хърватия са инвестирани над 25 милиарда евро за времето от 1993 до 2010 година, като това я поставя на трето място в региона след България и Естония.
През 2010 г. стокообменът между България и Хърватия възлиза на 117, 637 млн. евро - с 10 процента повече в сравнение с 2009 г. Нашата страна изнася предимно нефтени масла, медикаменти, тестени изделия, плоско валцувани продукти от желязо и други. Вносната ни листа се води от нефтен газ, нефтени масла, полимери на етилена, хартия и картон и други. През миналата година България е посетена от 14 186 хърватски туристи, което представлява спад от 10 процента спрямо предишната година. Хърватските инвестиции в нашата страна за периода 2000 - 2010 г. са на стойност 37,9 млн. евро.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg