EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туризмът не пострадал от кризата сериозно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туризмът не пострадал от кризата сериозно

mail14:45 | 22.04.2010прегледи 741 коментарикоментари 0


Според министър Трайчо Трайков българският туризъм - и летният, и зимният, не са пострадали толкова от кризата, колкото са били предварителните очаквания, коментира той в Американския университет в България, където изнесе лекция пред студенти на тема "Пътища за излизане от кризата и възможности за икономически растеж", съобщава БТА.
Зимният сезон, както и летният на миналата година, въобще не бяха толкова негативно ударени, толкова пострадали, колкото се очакваше предварително и една от причините за това е, че се промени структурата на записванията и вече е по-трудно да се правят предварителни прогнози, коментира министърът. Докато по-рано основните записвания ставаха, за да се ползват намаленията за ранно записване от големите пазари, сега е обратното: чака се последния момент, за да се вземат намаленията от офертите. И затова в последния момент нещата винаги изглеждаха по-добре, отколкото се очакваше предварително, каза Трайчо Трайков.
Това е единият фактор, а другият е, че много се развиха пазарите от съседните ни страни, заяви министърът. Това се отнася за всички, но основно за румънските и гръцките туристи,  при които увеличението е в трицифрени числа, уточни той. Като пример посочи, че през декември в Банско е имало точно два пъти повече гръцки туристи, отколкото предходната година.
Попитан за данните, които се събираха по време на стачката на гръцките фермери за щетите, понесени от хотелиери в Банско и останалите български курорти, и за очакваните от тях евентуални обезщетения, министър Трайков отговори, че тези данни са предоставени на външно министерство, което от своя страна е предприело процедура в Брюксел. Там засега не се е стигнало до края на процедурата и това ще бъде прецедент, ако стане, защото за първи път се прави, каза министърът. Но ние смятахме, че трябва да го направим - не защото искаме да се правим на лоши, а защото за нас това е начин да намалим шанса това да се повтори в бъдеще, заяви той.
   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg