EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туризмът в Азия пречи на местните жители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туризмът в Азия пречи на местните жители

mail07:32 | 21.02.2024прегледи 521 коментарикоментари 0


В Луанпрабан, туристическата столица на Лаос, напливът от туристи нарушава спокойствието на града, в който будистките монаси от изгрев слънце всяка сутрин просят милостиня по все по-претъпканите улици, информира Франс прес.

"Нямаше никого по улиците, когато станахме от сън, а сега има истинско море от хора", отбелязва 30-годишен китайски турист.

Вписан през 1995 г. в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, Луанпрабан блести с пагодите си с богати декорации, които свидетелстват за миналото му на древна кралска столица. 

Историческият град, който има по-малко от 25 000 жители, е привлякъл около 800 000 посетители през първите девет месеца на 2023 г., според последните данни, публикувани от Информационната агенция на Лаос.

Провинция Луанпрабан очаква три милиона туристи през 2024 г., като се надява да генерира приходи за 712 милиона долара, според правителствената медия.

Туризмът, облагодетелстван от неотдавнашното пускане на високоскоростните влакове, е един от малкото източници на чуждестранна валута за една икономика, която така и не може да се възстанови след пандемията под натиска на инфлацията и на огромния дълг към Китай.

Но в Луанпрабан напливът от любопитни хора е придружен от безредици, които нарушават спокойствието на града, сгушен в меандрите на река Меконг.

Всяка сутрин монаси, oблечени в роби в шафранов цвят, се разхождат боси по улиците, за да събират милостиня от жителите, една картина с ярки цветове, която присъства всекидневно на хиляди снимки.

Местните жители се оплакват, че шествието - типично за будистките страни в Югоизточна Азия, се е превърнало във фотосесия.

"По-скоро снимат, отколкото да купуват нещо", което да предложат на монасите, изразява съжаление 30-годишна собственичка на магазин, която продава кошници за подаяния, съдържащи най-вече лепкав ориз, за ​​50 000 кипа (2 евро).

Но "ако няма достатъчно туристи, губим пари", признава тя, като предпочита да остане анонимна. Говоренето пред чуждестранни медии се смята за опасно в страната, където комунистическата власт упражнява почти пълен контрол върху средствата за масова информация.

Близо до нея млада жена моли туристите да не се приближават твърде много до монасите.

Правителството на Лаос се е фокусирало върху развитието на високоскоростната линия, която от 2021 г. свързва столицата Виентян с китайската граница през Луанпрабан, за да се опита да "отвори за света" тази планинска страна, лишена от достъп до морето.

Чисто новата гара Луанпрабан се намира на около тридесет минути път с кола от центъра, като надписите са на лаоски и мандарин. Това е напомняне,че Пекин е отпуснал голяма част от шестте милиарда долара, необходими за изграждането на линията.

А след пускането й в действие изминаването на 1500-те километра до Кунмин, главният град на южната китайска провинция Юннан, която граничи с Лаос, отнема по-малко от девет часа. Доскоро това пътуване беше възможно почти само със самолет.

Експертите приветстваха икономическия потенциал, предлаган от тази първа железопътна линия в Лаос. Те обаче се опасяват и от рисковете, породени от тежестта на този нов дълг върху скромната икономика на страната.

Жителите, интервюирани от АФП, също отбелязват, че приходите, генерирани от китайския влак, са неравномерно разпределени.

А спокойните разходки с лодка по Меконг по залез все повече се превръщат в караоке круизи. "Стилът се промени", признава собственикът на три лодки. "Това разруши спокойствието", добавя той.

Същите проблеми имат и в Камбоджа, но туризмът носи много приходи. Брутните приходи от туризъм в Камбоджа през 2023 г. са достигнали 3,04 милиарда долара, което представлява увеличение със 115 % спрямо отчетените 1,41 долара през предходната година, предаде камбоджанската новинарска агенция АКП.

Камбоджа е посрещнала 5,45 милиона чужденци през изминалата година, което е със 140 % повече от регистрираните 2,27 милиона година по-рано, се казва в доклад на камбоджанското министерство на туризма.

Най-много туристи в страната са дошли от Тайланд (1,82 милиона), следван от Виетнам (1,01 милиона), Китай (547 789), Лаос (372 285) и САЩ (184 780).

Туризмът е един от четирите стълба на икономиката на Камбоджа. Страната има четири обекта, включени в ЮНЕСКО – Археологическият парк Ангкор Ват в северозападната провинция Сием Реап, комплексът от храмове в Самбор Прей Кук в централната провинция Кампонг Тхом и храмът Преа Вихеар и археологическият обект Кох Кер в северната провинция Преах Вихеар.

Камбоджа също така разполага с много девствени плажове с дължина от около 450 км в четири югозападни провинции – Преах Сианук, Кампот, Кеп и Кох Конг.

Министерството на туризма прогнозира, че до 2025 г. броят на чуждестранните гости в Камбоджа ще достигне 7 милиона и ще надмине регистрираните стойности през 2019 г. преди ковид пандемията, когато са били  6,6 милиона.

Индонезийският остров Бали въведе такса за чуждестранните туристи от 150 000 рупии (9 евро), предназначена за опазването на "Острова на боговете". Това съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Вулканичният остров с плажове с фин пясък, който привлича милиони туристи всяка година, иска да попълни финансите си, за да се бори с нежеланите последици от свръхтуризма.

"Тази такса има за цел да защити културата и околната среда в Бали", заяви временно изпълняващият длъжността губернатор на Бали Санг Маде Махендра Джая на церемония по стартирането на проекта в понеделник.

Таксите ще се плащат онлайн през портала "Обичам Бали" (Love Bali) и ще се прилагат за чуждестранни туристи, пристигащи на острова, се посочва в комюнике.

Според губернатора плащането онлайн ще позволи да се намалят опашките при пристигане.

Близо 4,8 милиона туристи са посетили Бали между януари и ноември миналата година, според официалните данни, а туристическият сектор на острова, който пострада значително по време на пандемията от КОВИД-19 заради затварянето на границите, продължава да се възстановява.

Тропическият остров се aнгажира да предприеме твърди мерки след няколко инцидента, най-вече разголени туристи в храмовете и свещените места, които шокираха населението на острова, което в по-голямата си част е индуистко.

Миналата година местното правителство публикува наръчник за туристите в Бали, в което се обяснява какво поведение да избягват. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158