EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тунел Хелзинки-Талин през 2018 г.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тунел Хелзинки-Талин през 2018 г.?

mail06:35 | 11.01.2016прегледи 1464 коментарикоментари 0


Финландски и естонски министри подписаха Меморандум за разбирателство, чрез който да бъдат засилени двустранните отношения. Документът предвижда проучване на идеята за изграждане на тунел под Балтийско море, който да свърже столиците на двете северни държави, стимулирайки по този начин икономическите връзки помежду им. Но решението за строежа му може да бъде взето около 2018 г., пише британският вестник The Guardian.

Историята показва, че балтийци и финландци, населяващи двата противоположни бряга на Финския залив, са били разделяни векове от империи, идеологии и студеното Балтийско море. Плановете за изграждане на 50-километров подводен тунел ще свърже директно над един млн. души и ще остави в миналото 500-километровия преход с кола и двучасовите разходки с ферибот, улеснявайки преди всичко хиляди естонци, които работят в скандинавската държава, но и финландците, за които балтийската държава е примамлива дестинация предимно с цел алкохолен туризъм. Тунелът ще развие икономиката в региона, и прогнозите сочат, че ако бъде изграден, до 2040 г. пътуванията между двете столици ще нараснат от осем до 40 млн. годишно.

Ханес Виркус, съветник в икономическото министерство в Талин, се опасява, че макар проектът да е добър, реализацията му ще отнеме време. "Идеята е много добра и интересна, и заслужава да се проучи. Но дори и да получим парите, ще отнеме поне две години, за да бъде завършен анализът, така че реално решение дали да бъде построен тунел можем да очакваме около 2018 г.", обясни експертът.

Въпреки това и от двете страни на Финския залив се улавя ентусиазъм. "Идеята се върти от години, но сега сме по-оптимистични, че ще се случи", заяви икономическият съветник./Фокус

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg