EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трябват ли ни изтребители?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трябват ли ни изтребители?

mail17:55 | 07.07.2017прегледи 7173 коментарикоментари 0


Julian Popov, FB

Когато се водят разгорещени спорове за това какви самолети за военновъздушните сили трябва да си купим, задава ли някой следните два въпроса:

1. Трябва ли въобще да купуваме самолети?
2. Необходима ли са ни военновъздушни сили? И ако да, какви?

Не твърдя, че не трябва да купуваме самолети или че трябва да закрием ВВС, питам единствено дали си задаваме двата въпроса. Всеки голям разход е основание да преосмислим активите си. Ако ти е време да си купиш кола, разумно е да се запиташ дали е по-смислено да се придвижваш по друг начин. С обществен транспорт. С такси, велосипед или пеша.

Когато се местиш в нова къща, може да се запиташ дали да си подновиш абонамента за кабелен телефон. Когато се каниш да похарчиш няколко милиарда за самолети, за да гарантираш националната си сигурност, разумно е първо да се запиташ кои са основните заплахи за националната ти сигурност.

Когато си отговориш на този въпрос, тогава е ред да отговориш и на следващия - как най-добре ще защитиш националната си сигурност.

Отговор от типа "ама как без бойна авиация" е идентичен на възклицанието "ама как без атомна централа" или "ама как цирк без лъв". Не твърдя и че България трябва да свива разходите си за отбрана.

Нека харчи 2% от БВП. Но да ги харчи по начин, който най-добре гарантира националната ни сигурност. И тук отново се връщаме на въпроса - кои са основните заплахи за националната ни сигурност и кой е най-добрият начин да се справим с тях?

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg