EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трябва да се трупат резерви в бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трябва да се трупат резерви в бюджета

mail13:04 | 24.11.2017прегледи 9319 коментарикоментари 0


Очакваното прегряване на икономиката ни ще съвпадне с необходимостта от плащане на големи падежи от външния дълг.  Това каза за БНР председателят на Фискалния съвет Борис Грозданов. Той е категоричен, че държавата трябва да трупа по-големи резерви, за да може да посрещне предизвикателствата в дългосрочен план:

За 2017 година резултатите са много добри и очакваме ръст на БВП от 4%, който е един от най-високите в Европейския съюз, много повече от средния ръст, който е 2,5%. На този етап би следвало да се възползваме от добрите показатели и да си увеличаваме резервите.

Независимо че сега сме с външен дълг сред най-ниските във всички държави от ЕС, на второ място, и с трайна тенденция за намаляване на дълга, то трябва да имаме достатъчно резерви и то в по-голяма степен от величината, която имаме сега, за да може без нови заеми да покрием разходите, които са свързани с погасяването на дълга.

На този етап ние нямаме проблеми със Сребърния фонд. Средствата, които се натрупват, могат да поемат за кратен срок потребностите, които могат да се появявт, но в дългосрочен план трябва и в него да се заделят повече средства, за да може вече да се покрият и разходите, които той трябва да финансира.


Тагове: резерви, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911