EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трюфелите заплашени от климата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трюфелите заплашени от климата

mail13:35 | 07.11.2023прегледи 525 коментарикоментари 0


В Бургундия, един френски регион, известен с трюфелите си, "черните диаманти" са сериозно заплашени от климатичните промени, които унищожават дърветата, в чиито корени растат скъпите гъби, информира Франс прес. 

В Терфондре (департамент Кот Д‘Ор, Източна Франция) Кристин Дюпати открива благодарение на кучето си два малки трюфела с размера на скъпоценни камъни.

"Те са толкова малки", оплаква се тя. Трюфелите едва запълват дланта на ръката й. "Това се дължи на сушата и ще става все по-лошо. Има опасност бургундският трюфел да изчезне".

Тази жена производителка на трюфели, която е и заместник-председател на Регионалната асоциация на трюфелите в региона Бургундия-Франш Конте, е засадила дъбове, лешници и габъри през 2006 г.

Досега обаче тя никога не е виждала толкова дървета, които са "напът да умрат". "Особено габърът", чиито корени "носят много трюфели", обяснява Дюпати, показвайки падналите стволове. 

"Дървета на 80-100 години умират. Ще каже човек, че в гората са паднали бомби", потвърждава и Фабрис Балере. Шеф готвачът вярва, че неговите 800 "трюфелови" дървета са в безопасност, тъй като са засадени на плато, което се радва на протичащата наблизо Лоара.

"Свидетел съм обаче как нивото на Лоара спадна значително през последните 5-6 години. Практически има дълги периоди на суша всяка година от пет години насами, с изключение на 2021 г.", каза Балере.

Гората е в лошо състояние, а бургундският трюфел е съпътстващата жертва, отбелязва АФП.

"Преди пет години събирах по три килограма бургундски трюфели, а тази година - само една трета от това количество", изчислява Балере. 

Този трюфел с тъмен цвят се събира през есента и затова се нуждае от вода през лятото. Той е много по-чувствителен към затоплянето от побратимите си. Перигорският или "черен" трюфел се събира през зимата и може да се възползва от есенните дъждове, докато "белият" или "италиански" (наричан още пиемонтски трюфел - бел.ред.) има по-голям шанс да се възползва от пролетните дъждове.

"Бургундските трюфели не могат да съществуват без вода", обяснява Кристин Дюпати. 

Недостигът на стока кара цените да скачат на есенните пазари, които се редуват през есенните уикенди, и да превишават 600 евро за килограм.

"Ще дойде моментът, когато вече няма да има бургундски трюфел, а само перигорски", изразява отчаянието си Дюпати, която е и вицепрезидент на Френската федерация на производителите на трюфели. 

Бургундският "черен диамант" съставлява около четвърт от около 40-те тона, които се произвеждат годишно във Франция, според оценки на експерти.

Регионалната асоциация на трюфелите в региона Бургундия-Франш Конте вече тества пилотен проект за засаждане на трюфели в зони, където се прилага естествено напояване, което е алтернатива на по-проблемното поливане. 

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg