EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трън: За или против златото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трън: За или против златото

mail16:09 | 13.02.2017прегледи 1033 коментарикоментари 0


Общинският съвет в Трън единодушно реши да бъде произведен местен референдум относно постъпилото инвестиционно намерение за добив на златосъдържащи руди от находище "Трън". Местните жители трябва да отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?". С цел по-масово участие на гражданите и икономия на средства, датата на референдума ще съвпадне с определената от президента дата за провеждане на предсрочни избори за народни представители. Това е първият местен референдум в Трън, коментира председателят на общинския съвет д-р Веселина Шишкова. Според нея всички съветници са изразили задоволство от взетото решение, независимо от резултата. Предстои 30-дневна информационна кампания. Референдумът ще струва около 40 000 лв. и ще се финансира от общината.

В общината от доста време се води ожесточена дискусия по повод трябва ли компанията „Евромакс Сървисиз“ ЕООД да разработи находище за добив на злато. Засега основният защитник на инвеститора е Българска минно-геоложка камара  -  БМГК, реномирана професионална организация на минния сектор в България. Тя е убедена, че се води тенденциозна и манипулативна кампания в ущърб на инвеститор с доказана репутация. Камарата заявява отговорно, че отделни групи от местното население са подвеждани и водени от страх за своето настояще и бъдеще с едностранчиви и манипулативни твърдения, които не са подкрепени с факти. Нещо повече, БМГК разполага с данни, че опитите за открит диалог между инвеститора и групата на т.нар. гражданско общество са умишлено отбягвани от противниците на проекта за златодобив в Трън.

БМГК потвърждава своята подкрепа за проекта на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД за добив на златно-сребърни руди в находище „Трън“ при спазване на законодателството на Република България и на най-високите стандарти в Европа и България за опазване на околната среда и здравето на хората. Камарата изразява своята увереност в това, че инвеститорът ще започне и изпълни проекта, стриктно следвайки принципите на устойчивото развитие съблюдавайки икономическата, екологична и социална отговорност във всеки един аспект на своята работа.

Част от ползите от проекта за златодобив в община Трън са:

За местната общност:

Наемане на местни жители на работа – както при етапа на строеж на рудниците, така и при процеса на добив на полезни изкопаеми;

Подобряване на местната инфраструктура

Подобряване на качеството на услуги, предоставяни от местни доставчици;

Развитие на здравеопазването, културния живот, спортните дейности в общината;

Насърчаване на младите хора да останат по родните си места. Косвен ефект би бил ако емигрирали трънчани се завърнат след успешния старт на проекта.

Повишаване на местния бюджет след трансфер на полагаемия се процент от концесионните плащания;

Повишаване качеството и стандарта на живот;

Развиване на туристическия сектор и негови разновидности;

Развита социална отговорност чрез публично-частни проекти, реализирани съвместно между Община Трън и инвеститора.

За националната икономика

Повишаване на БВП;

Намаляване на безработицата в региона;

Повишаване на концесионните плащания към националния бюджет;

Реализиране на полезните изкопаеми на страната;

Затвърждаване на водещата позиция на България като минна държава;

Старт на нов минен проект – един от двата първи проекта в продължение на близо 30 години.

За Европа

Реализиране на Стратегията за суровините на Европейския съюз, която насърчава местния добив и намаляване на зависимостта от внос на суровини за европейската индустрия


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg