EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тръмп поиска американско вино във Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп поиска американско вино във Франция

mail17:40 | 13.06.2019прегледи 643 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува Франция за „нечестните мита“ върху „страхотното“ американско вино, предава AFP.
Държавният глава, за когото се знае, че не пие алкохол, заяви, че ще работи за отварянето на европейския пазар за американското вино и обвини Франция, че създава нечестни търговски бариери.
„Франция ни таксува много за виното, а ние им начисляваме съвсем малко за френското вино“, заяви той пред телевизионния канал CNBC.
Американските производители се оплакват, че френските вина стигат до американските рафтове "за нищо", посочи Тръмп, като добави, че това „не е честно и ще направим нещо по въпроса“.
„И ние имаме страхотно вино“, отбеляза американският президент.
Френската агенция припомня, че Вашингтон и Брюксел се готвят да започнат преговори за търговско споразумение за разрешаване споровете, започнати от Доналд Тръмп миналата година, когато той увеличи митата върху стоманата и алуминия. Представители на ЕС обаче многократно са заявявали, че няма да обсъждат земеделието.
Вносните мита на Европейския съюз върху виното са по-високи от американските тарифи за европейските вина, а потребителите в ЕС купуват по-малко от американския продукт. Франция е основен производител на вино, но като част от 28-членния блок не определя собствена търговска политика или тарифи.
В зависимост от вида и съдържанието на алкохол, вносът на вино е срещу американски мита от 5,3 цента до 12,7 цента на бутилка, според Американската комисия за международна търговия. Пенливите вина се облагат с по-висока ставка от около 14,9 цента на бутилка.
Но американските вина, изпратени до ЕС, са изправени пред мита от 11 до 29 цента на бутилка, според Института за вино, търговско тяло, което насърчава американския износ.
През 2017 г. САЩ внесоха 4,5 млрд. долара в европейско вино, но продадоха само 553 млн. долара на Европа.
Все пак между 2007 и 2018 г. френските данни от митниците показват, че износът на САЩ за Франция се е утроил, а Европа е най-голямата дестинация за износ за американските вина.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 894