EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тръмп подписа нов мигрантски указ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп подписа нов мигрантски указ

mail07:00 | 07.03.2017прегледи 1357 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изменена версия на своя указ за миграцията, целящ да попречи на гражданите на някои страни да влизат в САЩ, който американски съд блокира през февруари, предадоха световните агенции.
В новата версия Ирак не фигурира. Фигурират шест страни - Иран, Либия, Судан, Сомалия, Сирия и Йемен, според документи, публикувани от министерството на вътрешната сигурност. Тези шест страни фигурираха и в първоначалния указ, подписан от Тръмп в края на януари.
Според новата версия на указа, който ще влезе в сила на 16 март, за 90 дни се спира издаването на нови визи на хора от гореспоменатите шест страни. За 120 дни се преустановява програмата за прием на бежанци. Но ще имат право да дойдат в САЩ бежанци, чието пътуване вече е планирано, отбелязва Франс прес.
Притежателите на зелени карти и на визи са защитени от приложението на новата версия на указа и ще могат да посещават САЩ, уверява американското правителство, предаде Франс прес.
Указът бе подписан от Тръмп в Белия дом. После трима негови министри - на вътрешната сигурност, на правосъдието и на външните работи - го представиха официално, уточнява Асошиейтед прес.
Първият указ на Тръмп от 27 януари породи критики и полемика и блокира много хора по летищата. Новата версия се очаква да премине през препятствието на съда, който суспендира прилагането на първоначалния текст на 3 февруари, отбелязва Франс прес.
От шестте засегнати от новата версия страни, три - Иран, Сирия и Судан - са в списъка на на Държавния департамент на страните, подкрепящи тероризма, а другите три - Либия, Сомалия и Йемен - са идентифицирани от предходната американска администрация като страни, представляващи риск.
Ирак е изключен от списъка в новата версия на указа, защото иракското правителство е приело да предоставя допълнителни информации за гражданите си, кандидатстващи за визи. Така съобщи Вашингтон.
Хората с две националности, например гражданин и на Франция и на Иран, няма да бъдат засегнати от указа, ако пътуват с френски паспорт. Но още от миналата година хора в тази ситуация трябва да кандидатстват за американска виза, припомня Франс прес.
Сирийските бежанци ще бъдат третирани като другите бежанци. В първоначалната версия на указа суспендирането на техния прием в САЩ трябваше да бъде за неопределен период.
Новата версия би трябвало да облекчи стотици хиляди иранци или сирийци, които работят или учат в САЩ, допълва Франс прес.
За Вашингтон новите мерки са необходими в името на националната сигурност.
При представянето на указа Рекс Тилърсън, американският държавен секретар, каза, че той е жизненоважен за сигурността на САЩ, предаде Франс прес.
"Този указ, подписан днес от президента, защитаващ нацията от влизането на чужди терористи в САЩ, е жизненоважна мярка за укрепване на нашата национална сигурност. Президентът има тържественото задължение да защитава американския народ", каза Тилърсън.
Около 300 души, влезли в САЩ със статут на бежанци сега са обект на разследване на ФБР, имащо отношение към контратероризма, обяви пък днес министерството на вътрешната сигурност.
"Говорим за 300 души, които бяха приети в САЩ и които сега са обект на разследване на ФБР за дейности, които са потенциално свързани с тероризма", заяви представител на ведомството, чието име Франс прес не съобщава. Същото нещо потвърди и министърът на правосъдието Джеф Сешънс при представянето на указа, допълва ДПА.
Когато бъде отменено 120-дневното суспендиране на приема на бежанци в САЩ, броят на допуснатите бежанци ще бъде 50 000 за фискалната 2017 г., пояснява Асошиейтед прес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg