EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тръмп отложи нови мита за Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп отложи нови мита за Китай

mail08:45 | 16.09.2019прегледи 757 коментарикоментари 0


Съединените щати ще отложат планираното повишаване на митата върху внасяни от Китай стоки на стойност 250 милиарда долара за 15 октомври. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от CNBC.

Първоначално се планираше митата върху тези стоки да бъдат повишени от 25 на 30 на сто на 1 октомври.

"Решението беше взето по искане на китайския вицепремиер Лю Хъ и във връзка с факта, че на 1 октомври тази година Китайската народна република празнува 70-ия си юбилей", обясни Тръмп в Туитър.

Наскоро Китай също обяви, че няма да наложи наказателни мита на някои от американските вносни стоки: 16 типа американски продукти, сред които лекарства за лечение на рак, суроватка, рибни храни и смазочни материали, от допълнителните ответни мита.

Отстъпките обаче не включват земеделска продукция, която е ключ към евентуалния успех на преговорите. Отстъпките влизат в сила на 17 септември и ще действат за период от 1 година.

Миналата седмица стана ясно, че САЩ и Китай са се споразумели да проведат още един кръг от търговски преговори във Вашингтон, в началото на следващия месец, а консултациите ще бъдат направени в средата на септември, като подготовка за срещата.

„И двете страни се съгласиха, че трябва да работят заедно и да предприемат практически действия за създаване на благоприятни условия за преговорите“, се казва в съобщението на Министерството на търговията.

Въпреки това говорителят на търговския департамент призна, че и двете страни „се съгласиха да проведат срещи на министерско ниво във Вашингтон през следващите седмици“ и че срещите на ниво заместник ще се проведат в средата на септември, „за да се положи основата на работата за смислен напредък“.

Преди това и двете страни бяха заявили, че ще се срещнат през септември. Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света ескалира през последните няколко седмици. Последният кръг от митнически тарифи за стоки на стойност милиарди долари от всяка страна влезе в сила на 1 септември.

От 1-ви септември САЩ започнаха да налагат мита от 15% върху вноса на китайски продукти на стойност 112 млрд. долара. Китай отговори, въвеждайки 5%-на такса върху вноса на суров петрол от САЩ като част от своите контрамита.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165