EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Тръмп критикува Меркел, смут в НАТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп критикува Меркел, смут в НАТО

mail07:40 | 16.01.2017прегледи 3536 коментарикоментари 0


В неделя новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп даде интервю за понеделнишките издания на британския вестник The Times и на германския таблоид Bild. В него той заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е допуснала „една много катастрофална грешка“, като е приела повече от един милион мигранти. Тръмп уточни, че Меркел до момента е най-важния лидер в Европа и че Европейският съюз служи на германските интереси.

 Не закъсня реакцията на Меркел. Тя чрез своя говорител Щефен Зайберт обяви, че ще работи тясно със следващия президент на САЩ Доналд Тръмп въпреки критиката му към нея за начина, по който е подходила към бежанската криза в Германия, съобщава ДПА. Меркел е прочела с интерес интервюто на Тръмп за вестниците "Таймс" и "Билд", каза Зайберт.  "Възгледите му са добре известни", каза Зайберт и добави, че Берлин планира да работи тясно с новото правителство на САЩ. Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер заяви, че е трудно да се добие ясна представа за политиката на Тръмп заради противоречията в негови изказвания в интервюта и в Туитър, предаде Ройтерс. "Ще видим каква е действителната му политика, след като встъпи в длъжност в петък", каза той.
 По време на интервю с бъдещият президент разкри детайли от своята външна политика. Неговият приоритет ще бъде създаването на справедливи търговски сделки за САЩ и силни граници. Той подчерта, че неговата администрация ще провежда преди всичко разумна търговия, а не свободна.
Освен това бъдещият президент уточни, че ще предложи санкциите срещу Русия да бъдат прекратени, ако бъде постигнато споразумение с руския държавен глава Владимир Путин за намаляване на ядените въоръжения. Тръмп отбеляза, че иска ядрените арсенали на двете най-големи ядрени сили в света: САЩ и Русия, да бъдат „намалени значително“. По отношение на Русия той изрази критика към Москва заради намесата й в сирийската гражданска война, описвайки я като „много лошо нещо“, което е довело до „ужасна хуманитарна ситуация“.
Тръмп отново засегна темата за НАТО: „Още преди време казах, че НАТО има проблем. На първо място Алиансът е остаряла организация, защото е създадена преди много, много години“. Макар да посочи, че НАТО остава „много важно за мен“, той отново се оплака, че много от държавите членки не плащат достатъчно. „Предполага се, че ние трябва да защитаваме страните. Но много от тези страни не плащат това, което трябва да плащат, което според е много нечестно за САЩ“, допълни бъдещият президент.

НАТО е разтревожен от изявлението на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че Северноатлантическият съюз е остарял, заяви днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Франс прес. "Изявленията на Тръмп, който смята НАТО за остарял, бяха посрещнати с безпокойство", заяви Щайнмайер след разговор с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, преди да започне срещата на външните министри от ЕС в Брюксел.
Днешната среща на 28-те външни министри в Брюксел вероятно ще бъде повлияна, ако не и предопределена от изявленията на избрания американски президент, предизвикали учудване и вълнение в Брюксел, добави германският първи дипломат.

Също така Тръмп не пропусна да коментира и Брекзита. Той разкри, че ще предложи на Великобритания бързо и „справедливо“ търговско споразумение със САЩ през първите седмици, след като встъпи в длъжност. Тръмп предвиди, че други страни ще последват примера на Великобритания и ще напуснат Европейския съюз, който според него е дълбоко засегнат от бежанската криза. „Народите, страните искат своя собствена идентичност и Обединеното кралство иска своя собствена идентичност“, подчерта Тръмп.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965