EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тръмп и Юнкер се споразумяха за търговията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп и Юнкер се споразумяха за търговията

mail07:44 | 26.07.2018прегледи 948 коментарикоментари 0


Председателят на Евросъюза и американският президент се споразумяха за преодоляване на търговския конфликт между Брюксел и Вашингтон.

След срещата в Белия дом двамата обявиха, че Съединените щати и Европейският съюз ще се стремят към нулеви мита, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии в търговския обмен на индустриални стоки.

Доналд Тръмп и Жан Клод Юнкер се споразумяха и за увеличаване на търговията в селското стопанство. Европейският съюз незабавно ще увеличи вноса на соя от Съединените щати. Доналд Тръмп обеща да преразгледа въпроса за американските мита върху европейския алуминий и стомана.

Двамата са постигнали съгласие и в сферата на енергетиката:

„Второ, съгласихме се да подсилим нашето стратегическо сътрудничество в енергетиката. ЕС иска да внася повече втечнен природен газ от САЩ и те ще са много, много голям клиент“, каза президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп и Юнкер се договорили и за започване на реформи в Световната търговска организация, така че да се прекратят несправедливите търговски практики, в т.ч. и кражбата на интелектуален труд.

„Когато бях поканен от президента Тръмп, имах само едно намерение – да постигна сделка днес. И я постигнахме“, каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Твърдението, че вносът на алуминий и стомана от ЕС съюз застрашава националната сигурност на САЩ, е срещу всякаква логика и срещу историята, посочи Юнкер в публична лекция в Института за международни и стратегически проучвания във Вашингтон.

„Ние просто не можахме да приемем това и го променихме днес. Аз и президентът се съгласихме да преразгледаме тази мярка в надлежното за целта време. Същата логика важи и за автомобилната индустрия. Много пъти съм казвал, че при търговската война няма печеливши. Митата няма да защитят националната сигурност, а само ще подкопаят икономическата“, каза Юнкер.

Той обяви търговията между ЕС и САЩ като „балансирана“ и „работеща от двете страни“.

„Да, ние изнасяме повече стоки за Съединените щати, отколкото внасяме оттам. Но когато става дума за услуги, Щатите имат ясно изразено надмощие – 45 млрд. евро. И тази цифра нараства с 9 на сто всяка година“, обясни шефът на ЕК.

Постигнахме сделка, защото се съгласихме, че няма да се въвеждат нови мита, докато водим преговори, подчерта Юнкер и добави, че винаги ще държи диалога отворен – и с тази администрация, и с всички американски партньори.

„С президента Тръмп постигнахме съгласие, че много неща трябва да се променят. Има глобален свръхкапацитет в стоманения сектор, който продължава да вреди на нашите работници. Свръхкапацитетът на Китай в това отношение превишава два пъти капацитета на ЕС“, каза той.

За вноса на втечнен природен газ от САЩ за Европа Юнкер заяви:

„През 2016 г. първите американски кораби, изнасящи втечнен природен газ, акостираха на пристанището в Португалия. Ние сме готови да инвестираме в инфраструктура и нови терминали, които да позволят внос на енергийни суровини от САЩ и други места, но най-вече от Щатите. Ако условията са добри и цените – конкурентни“.

Видео и снимки: European Commission's Audiovisual Services


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg