EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тръмп въведе забрана за мюсюлмани - бежанци вкл. със зелени карти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп въведе забрана за мюсюлмани - бежанци вкл. със зелени карти

mail17:40 | 28.01.2017прегледи 1790 коментарикоментари 0


Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че е подписал указ за "Защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ". Той предвижда временно спиране на политиката по предоставяне на убежище и забрана за гражданите на няколко мюсюлмански страни да влизат на територията на САЩ, съобщи предаде Франс прес.
"Въвеждам нови мерки за контрол, които да държат радикалните ислямски терористи вън от Съединените американски щати", каза Тръмп в Пентагона след церемонията по встъпването в длъжност на новия министър на отбраната Джеймс Матис.
"Не ги искаме тук. Искаме да сме сигурни, че не допускаме в страната си същите заплахи, с които нашите войници се бият зад граница".
Той каза, че САЩ искат да допуснат само тези хора, които "ще подкрепят нашата страна и ще обичат дълбоко нашия народ".
Държавният глава спомена загиналите при терористичните нападения на 11 септември 2001 г. и каза, че САЩ никога няма да забравят уроците, научени в онзи ден. Повечето нападатели бяха саудитци, получили визи за САЩ.
Съгласно указа и неговите анекси, които бяха публикувани от Белия дом, американските власти ще забранят за срок от три месеца влизането на граждани на седем мюсюлмански страни: Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Изключение ще бъде направено за притежателите на дипломатически визи, за официалните представители на тези страни и за служители на международни организации.
Вашингтон ще спре за четири месеца федералната програма за прием на бежанци в страни, в които се водят войни. Изрично се забранява приемът на сирийски бежанци до второ нареждане. От началото на войната в Сирия през 2011 г. САЩ са приели само 18 000 сирийски бежанци. През бюджетната 2016 г. (01.10.2015 г. - 30.09.2016 г.) САЩ са приели на територията си общо 84 994 бежанци от цял свят, включително малко над 10 000 сирийци.
Правителството на Обама бе поставило като цел приемането на 110 000 бежанци през бюджетната 2017 година. Новата администрация на Тръмп обаче цели бежанците тази година да са "не повече от 50 000".

По-късно бе уточнено, че притежателите на т.нар. зелени карти, даващи право на законно постоянно пребиваване в САЩ, са включени в указа на американския президент. Това съобщи днес говорителка на министерството на вътрешната сигурност, цитирана от Ройтерс. В електронно писмо Джилиан Кристенсен, която изпълнява длъжността говорител на министерството на вътрешната сигурност, уточнява, че указът ще ограничава и притежателите на зелени карти.
      


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg