EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тръмп все по-труден за побеждаване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп все по-труден за побеждаване

mail07:35 | 16.05.2019прегледи 855 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Доналд Тръмп премина критичният рейтинг от 50%, който му е нужен за преизбиране, тъй като милениалите и независимите избиратели са изразили преобладаващи предпочитания към него, пише американският вестник Washington Examiner.
Последната анкета на Zogby показва, че одобрението за Тръмп е 51%, което е най-високото, откакто е президент.
Собственикът на компанията и неин социолог Джонатан Зогби обясни, че увеличаването на рейтинга на Тръмп се дължи на доброто представяне на икономиката и може да е трудно обратимо, ако икономическото състояние на САЩ продължи да се подобрява.
Неговото проучване открива, че някои групи, които преди това са били срещу президента, са започнали да го предпочитат, отчасти заради нарастващата увереност в икономиката и начина, по който Тръмп се справя с нея. По-конкретно става въпрос за милениалите и независимите избиратели.

Като цяло, вероятните избиратели са казали, че предпочитат Тръмп пред демократите, когато става въпрос за „подобряване“ на икономиката – 46% срещу 42%.
„Със солидна икономика, потенциално дълъг сезон на първични избори в Демократичната партия, плюс солидно увеличаване на доверието сред независимите, милениалите, избирателите в градовете и избирателите с висше образование и малцинствата, Тръмп може да е много труден за побеждаване през 2020 година“, твърди Зогби.
„В допълнение към базата си на поддръжници, Тръмп би могъл да събере друга коалиция и да произведе друга невероятна победа, стига всичко да върви по план, но все още имаме много време в часовника на играта”, добавя Зогби.
Анкетата на Zogbu е последната, която показва подобряване на рейтинга на Тръмп след публикуването на доклада на Робърт Мюлер за руската намеса в изборите през 2016 година. Дори Gallup, която проучва широки категории от „възрастни“, показва рекордно одобрение от 46%.
И, което е по-важното, рейтингът на Доналд Тръмп е по-висок от този на бившия президент Барак Обама на този етап от първия му мандат.
„Одобрението за президента Тръмп получи помощ от доклада на Мюлер... Но това не е цялата история на това, защо рейтингът на президента достигна своя връх. Тръмп се издига върху позитивните икономически новини – рекордно високият фондов пазар, ниската безработица и солидния растеж на БВП в страната. В момента одобрението за президента Тръмп е по-високо от това на Обама в същия момент от мандата. Zogby Analytics даде 48% одобрение/52% неодобрение за Обама на 9 май 2011 година“, се казва в анализа на анкетата.
В изследването има две интригуващи констатации. От положителна страна, проучването установи, че 22% от демократите са одобрили Тръмп, което е изненада. Но също така е установено, че 59% от възрастните гласоподаватели не одобряват Тръмп, 59% срещу 41%.
В анализа на Zogby се правят следните изводи:
„Одобрението за президента Тръмп е най-високото досега. Рейтингът му се покачва заради стабилния растеж на работните места, фондовия пазар, БВП и ниската безработица, но има потенциални външнополитически заплахи, като Иран, Северна Корея и търговската война с Китай, които могат да свалят сегашната му популярност сред избирателите“.
„Освен добрата икономика и оправданието от доклада на Мюлер, добрият рейтинг на Тръмп се дължи на нарастване на популярността сред избирателите, които са образовани в колеж, избирателите, живеещи в западния регион, независимите, милениалите, мъжете от предградията, градските мъже и избирателите на средна възраст. Рейтингът на Тръмп се е подобрил с малцинствата - 27% от афро-американците и 45% от испанците одобряват президента - и двете числа са много добри исторически за Тръмп.
Според последните статистически данни за заетостта, най-голям ръст на работните места в САЩ се наблюдава в големите до средните по големина градове, което също може да обясни добрата оценка на работата, която Тръмп получи от големите ии средните градски гласоподаватели - почти половината от всяка група одобрява работата му като президент и смята, че икономиката на САЩ ще бъде положителна през следващите четири години.

Превод: агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg