EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тръбите за „Южен поток” договорени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръбите за „Южен поток” договорени

mail07:00 | 31.01.2014прегледи 1299 коментарикоментари 0


Компанията "Южен поток транспорт"  сключи договор с три производителя за доставката на над 75 000 стоманени тръби, необходими за полагането на първия тръбопровод от морския участък на "Южен поток", съобщи South Stream Transport - Южен поток транспорт. Германската Europipe GmbH ще достави 50% от тръбите, руската ОМК – 35%, а Ижорският завод за тръби "Северстал" от Русия ще доставя останалите 15%. Договорите, които са на обща стойност почти 1 млрд. евро, бяха официално подписани в централата на компанията в Амстердам.

Морският газопровод "Южен поток" ще се състои от четири успоредни тръбопровода по 931 километра, с диаметър 32 инча (около 813 мм) и стоманени стени с дебелина 39 мм. 75 000 стоманени тръби, всяка дълга по 12 метра, са предназначени за първия от четирите тръбопровода. Търгът за втория тръг е в процес на провеждане, като планът е договорите да бъдат подписани през първото тримесечие на тази година.

Тръжната процедура за първия тръбопровод включваше заводи за производство на тръби от Европа и Азия. За да се класира като потенциален доставчик, всеки участник в търга трябваше да докаже техническите си възможности и да премине през предквалификационен процес, който включваше производството на множество мостри.

Първите тръби ще бъдат доставени на българска територия през лятото на 2014 година. Преди да напусне фабриката, всяка тръба ще се тества с вода под високо налягане, за да се потвърди нейното качество за употреба в морски тръбопровод, изясняват експертите на фирмата. Строителството на газопровода ще започне от сушата през лятото на тази година. След доставката на тръбите по черноморското крайбрежие, строителството в морски води ще започне през есента на 2014 година. Експлоатацията на първия от четирите тръбопровода трябва да започне до края на 2015 година.

"Южен поток" ще свърже потребителите от ЕС с руските находища на газ. Газопроводът започва от руския черноморски бряг в района на Анапа, пресича турската изключителна икономическа зона в Черно море и достига българския бряг близо до Варна.

Когато бъде напълно изграден, морският газопровод "Южен поток" ще има 4 тръбопровода с годишен капацитет от 63 млрд.куб.м. природен газ. Газпром притежава дял от 50% в смесеното предприятие, италианската Eni има 20%, френската енергийна компания EDF и германската компания Wintershall Holding GmbH притежават по 15%.
 
Странна е активността на компанията, тъй като е известно, че през февруари е планирано второ заседание на междуправителствената работна група за Южен поток между ЕС и Русия. На 23 януари се състоя първата среща. В хода на разговорите двете страни се договориха и затвърдиха намерението си да преодолеят разногласията между Русия и ЕС по въпроса за газопровода Южен поток. От преслужбата на ЕК не уточниха колко време ще е необходимо за премахване на разногласията по въпроса.
Междуправителствената комисия се занимава с дооформянето на междуправителствените споразумения между Русия и шест страни от ЕС на територията, на които преминава Южен поток, а именно България, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и Австрия, както и Сърбия, която засега не е в състава на ЕС. По мнение на ЕК тези договори нарушават нормите на третия енергиен пакет на ЕС. Русия смята, че Южен поток в качеството му на трансграничен газопровод не попада под юрисдикцията на третия енергопакет. Освен това споразуменията са били сключени през 2008 г., преди влизането в сила на третия енергопакет на ЕС. Според третия енергиен пакет на ЕС газопроводът трябва да се управлява от оператор, който да е независим от компанията, добиваща природен газ или от енергопроизводителя. Работната група на Русия и ЕК за Южен поток ще разгледа юридическите въпроси по проекта с оглед на икономическите аспекти на проекта: достъп на трети лица до тръбопровода, разпределение на мощностите и регулирането на тарифите, съобщи пресслужбата на ЕК.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg