EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Тръба бави газовата връзка България-Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръба бави газовата връзка България-Румъния

mail14:40 | 25.11.2014прегледи 614 коментарикоментари 0


Тръба спира газовата връзка България-Румъния
При сондиране под река Дунав е скъсана тръба, която трябва да бъде отстранена, за да се финализира газовата връзка с Румъния, съобщи след заседание на ДКЕВР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков, цитиран от БГНЕС.
Темелков обясни, че скъсаната тръба не позволява изтеглянето на другата тръба, която е заварена на територията на Румъния и е готова. Той увери, че сондажната апаратура работи в момента и се опитва да реши този технически въпрос. Когато той бъде решен, са необходими до две седмици, за да може обектът да бъден приключен окончателно. Имаме увереност, че до края на тази година ще бъде решен този технически проблем. До средата на следващата година се предвижда да бъде реализирано и предприето сондирането на резервния газопровод, коментира Темелков. Той уточни, че по него страната ни ще може да получава и отдава газ с Румъния. Въпросът е първо на капацитетни възможности на румънската мрежа, добави Темелков. С изключение на техническия проблем със скъсаната тръба, всички наземни съоръжения на територията на Българя и Румъния са изцяло изградени и въведени в експлоатация, посочи директорът.
Относно интерконектора с Турция Темелков обясни, че има работна група, която е сформирана от министерството и има достатъчно голям напредък в двустранната работа. Очакваме в скоро време да продължим много активно работата по интерконектора. ЕК одобри средствата размер на 190 000 евро за финансиране на пред-проектното проучване по интерконектора с Турция. В началото на следващата година ще започнат детайлни проучвания по трасето и дейностите, които са необходими за изграждането му.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg