EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трудностите за България са в средносрочен план

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трудностите за България са в средносрочен план

mail18:45 | 20.05.2009прегледи 698 коментарикоментари 0


Plamen_Oresharski_1Финансовият министър Пламен Орешарски не очаква бързо излизане от глобалната криза. Трудностите за България ще бъдат в средносрочен план и най-сериозната от тях е нарушеното доверие между финансовия и реалния сектор. Засега разходите на министерствата остават в рамките на настоящите 90 %. Орешарски подчерта, че няма да има още ограничения до август–септември, когато вероятно ще се наложи този въпрос отново да бъде решаван.
Опиянението от факта, че пари могат да се правят от нищо, както и щедрото поддържане на високите рейтинги на финансови институции преди те да банкрутират са причини за сегашната криза, посочи в лекцията си министърът по време на организираната от Министерството на финансите международна дискусия по проблемите на икономическата криза, предаде БТА.
Живеем във време, когато добрите финансови времена се сменят с лоши само за няколко месеца.
Според него при криза от сегашния мащаб е допустимо да се приложат нестандартни мерки, ако обаче тяхното действие продължи прекомерно дълго, ще предизвика неустойчива вълна. Извънредни интервенции във финансовите системи трябва да бъдат дозирани.
Експертът по история на икономическите учения в Хамбургския университет д-р Стефан Колев направи сравнение между кризите от 1929 и сегашната и посочи, че макар и историята да не се повтаря, то България и тогава, и сега е в сходна позиция. Кризите са предшествани от световен кредитен бум, след което е налице продължаваща поне десетилетие криза, посочи Колев. При България и в двата периода се преплитат структурни с конюнктурни проблеми, отбеляза той.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg