EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трудно време пред ЕС, според “Съвета на мъдреците”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трудно време пред ЕС, според “Съвета на мъдреците”

mail23:27 | 08.05.2010прегледи 1282 коментарикоментари 0


Европа се нуждае от засилени интеграционни процеси и силно ръководство. Трудно бъдеще очаква ЕС, ако той не се промени, се казва в публикувания днес доклад "Европа-2030". Той е подготвен от Групата за размисъл на Европейския съюз (ЕС) - 12 политически и бизнес лидери, на които през декември 2007 година бе възложено да анализират вероятните предизвикателства пред единна Европа в близките 20 години. Според заключението на “Съвета на мъдреците”, цитирано от Reuters, перспективата пред ЕС не е успокоителна.
Ръководителят на групата - бившият испански премиер Фелипе Гонсалес (1982-1996 година) - е предал днес този доклад на президента на ЕС Херман Ван Ромпой, предаде ИТАР-ТАСС.
"В момента Европа се намира в повратен момент от историята си" се подчертава в документа.
"Ще преодолеем предстоящите предизвикателства, ако всички ние - политици, граждани, служители и работодатели - съумеем да се обединим около нова обща цел, дефинирана от нуждите на сегашния период", се допълва в доклада.
Според авторите "е належаща необходимостта от укрепване на икономическото управление в ЕС, за да бъдат избегнати асиметричните шокове, които произтичат от съвместното съществуване на нашия валутен съюз и единен пазар с различната икономическа политика".
Групата за размисъл препоръчва поредица от мерки, които ЕС трябва да предприеме, за да укрепи ръководството си и да засили икономическото си влияние:
-реформа на функционирането и контрола на финансовите институции;
-реформиране на трудовите пазари и пенсионната политика;
-изготвяне на обща енергийна стратегия, в която на преден план да бъде безопасната ядрена енергия;
-ръководене на глобалната борба с климатичните промени;
-обмисляне на възможността да бъде въведен въглероден данък на равнище ЕС и укрепване на единния пазар, включително съгласуване на данъчната политика;
-увеличаване на броя на работещите жени, инвестиране в научно изследователска дейност и възприемане на по-отворена имиграционна политика.

 

 


Тагове: ЕС, реформи
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg