EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трудни разговори между бизнес и КЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трудни разговори между бизнес и КЕВР

mail09:05 | 15.10.2015прегледи 1069 коментарикоментари 0


Представители на национално представените работодателски организации и ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ се срещнаха за обсъждане на цената на тока за индустрията, но не постигнаха конкретни договорености. Това стана ясно от изявленията им пред медиите след срещата. Работодателите са представили своите предложения за намаляване на таксата "Задължения към обществото", която се увеличи за индустрията от 1 август. КЕВР ще обсъди предложенията и ако намери резерви за нейното намаляване, ще излезе с ново ценово решение от 1 ноември т.г.
Разочарован съм от срещата, не можахме да стигнем до по-сериозни конкретни решения, имаме консенсус по дребни неща, коментира пред журналистите Кирил Домусчиев от КРИБ. Научих, че КЕВР няма възможности да направи нищо, няма административен капацитет и необходимия ресурс, за да извършва в пълния обхват своята дейност по начина, който очакваме, добави той. По думите му в комисията просто се префактурират сметки, които идват от НЕК, ВиК, заводски когенерации и американски централи. "Както вървят нещата, явно ще трябва да протестираме, защото нищо хубаво не ни чака, износът се свива, единственото нещо, което расте е сивата икономика", коментира той.
Председателят на АИКБ Васил Велев каза, че работодателите са внесли в КЕВР разчетите си, според които токът за индустрията може да се върне на нивата отпреди 1 август. Според него резерви за това са намаляването в цената на природния газ и включване на приходите от износа на ток в таксата "Задължение към обществото", с което тя да се намали. Настояваме намаляването на цената на природния газ да се отрази изцяло върху намаление на преференциалната цена на тока, която се плаща на когенерациите и ВЕИ, каза още той. Ако държавата е приела да прави подарък на двете американски централи в комплекса "Марица изток", да го прави от бюджета, а не от цената на тока, защото това прави българската индустрия неконкурентна, коментира още той.
Разбрахме се да получим отговор от КЕВР на предложенията ни, включително и за промяна в законодателството, като си поставим заедно задачата да сведем ценовата добавка "Задължение към обществото" до средноевропейско равнище, защото тя у нас е най-висока, добави Велев. Трябва да се изхожда от определени средни цени за тези видове дейности и услуги, които са в ЕС, коментира той.
Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи като най-важен резултат от срещата "установяването на диалог между КЕВР и работодателските организации". Ясно изразихме нашата позиция, че КЕВР в своите решения се основава на спазването на законите, каквито са, и на защитата на обществения интерес, коментира той. Според него е полезно, че са чути разясненията на работодателите по представените предложения.
Това, което към момента е единствено основание за ново разискване на цената, е поевтиняването на природния газ, каза Иванов. Всичко, което трябва да се отчете, Комисията ще извърши по коректен начин и ще се види в края на месеца, добави той./БТА


Тагове: КЕВР, бизнес
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905