EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Труден вариант е хъб в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Труден вариант е хъб в България

mail10:45 | 22.01.2016прегледи 1088 коментарикоментари 0


Николай Кръствев, кореспондент на БНР в Москва

Цената на нефта в Русия се превръща в стока с особено значение. Това обяви Съветът по национална сигурност на Русия. Страната трябва да се преориентира към нов модел на икономическо развитие и да се търси баланс между разходите и доходите на руския бюджет. Според  Анатолий Дмитриевский, които е научен ръководител на Института по проблемите на нефта и газа в Руската академия на науките, идеята за газов хъб в България не е особено добра, защото такива има вече в Австрия и Украйна:
Хъб има вече в Австрия. Ако и вие имате хъб в центъра на Европа... Но за да съхранявате там газ вие трябва да преминете допълнително през Украйна още 500 км., а до българския хъб разстоянието ще е приблизително 350 км. Ако сравнявате Украйна и България, България ли ще предпочетете? А ако не искате да имате разходи за транспорт, то тогава ето ви я Австрия в Централна Европа, така че със своя хъб ще трябва да почакате.
Анатолий Дмитриевский коментира и твърденията на Съвета по национална сигурност на Русия, че цената на нефта е обект на национална сигурност за страната: Страната във всички свои действия е ориентирана към определени нива на тези цени за барел нефт. Руската икономика повече от 50% зависи от цената на нефта. Затова виждате как бюджетът се ориентираше към 90 долара, после цените стигнаха до 60 долара, след това на 50 долара и днес виждате че цената върви към понижаване на този енергоресурс. Цената пада вече четири пъти и затова трябва да се обърне внимание на тази ситуация и трябва да се потърсят нови икономически решения. И едно от тях е преминаване от експортно ориентирана икономика към продуктова, т.е. ресурсите да остават, защото те са природно богатство, както и хората и експертите, които има Русия.
На въпрос как ще повлияе ниският ръст на цените на петрола на руската икономика Дмитриевский отговори: Директно влияние няма, защото цената на нефта е в долари, а икономиката на Русия се формира в сферата на рублата, затова задачата на правителството в Москва е да намери в този момент баланс между приходите и разходите и засега те се справят в тази област.    

 

 

 

 


Тагове: хъб, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182