EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Троянско:Ниска реколта от сливи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Троянско:Ниска реколта от сливи

mail14:00 | 05.09.2014прегледи 1200 коментарикоментари 0


По-слаба реколта от миналата година отчитат сливопроизводителите в Троянско. Това се дължи на проливните дъждове и на падналата градушка, които са засегнали голяма част от насажденията. Очакваните добиви са от 500 кг до тон от декар.
Производителите на сливи се е наложило през тази година да извършат повече пръскания от обикновено, но това не е помогнало,заяви за БТА Цветан Пенчев от село Добродан. Той има 20 декара със сливови дръвчета. По думите му плодовете са с петна, обхванати са от болести, сред които т. нар. "кафяво гниене". Пенчев обясни, че това е гъбна болест, която засяга освен плода и дървото.
Цветан Спахийски от село Врабево има 36 декара със сливови насаждения и очаква реколта 500 кг от декар. По думите му тази година тя е по-некачествена, а в момента е трудно и брането заради дъждовете.
За Иван Чернокожев от село Белиш реколтата е добра, въпреки че се е наложило повече пъти да пръска със скъпи препарати, което му е струвало и доста средства. От 15 декара със сливови насаждения очаква добиви 20 тона.Цените на пресните сливи достигат 70 стотинки, плодът за сушенее до 60 стотинки. Сливите за ракия се продават на цени между 40и 50 стотинки.
Част от сливопроизводителите използват продукцията си за собствените си сушилни и я реализират като сушени плодове, други - за производство на мармалади и сладка, а трети - за троянска сливова ракия. Въпреки по-слабата реколта не се очаква повишение на изкупната цена.

 


Тагове: Троян, сливи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg