EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тройката одобри транш за Португалия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тройката одобри транш за Португалия

mail14:00 | 21.11.2012прегледи 303 коментарикоментари 0


ЕК, ЕЦБ и МВФ - т. нар. тройка кредитори, одобриха отпускането на поредния транш на стойност 2,5 милиарда евро от финансовата помощ за Португалия , съобщи португалският финансов министър Витор Гашпар, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Експертите от "тройката" стигнаха до заключението, че реформите, които изпълнява Лисабон за намаляване на бюджетния дефицит, вървят с добро темпо въпреки влошаването на перспективите на европейската и световната икономика, отбеляза  Гашпар.

Министърът на финансите припомни, че представителите на ЕК, ЕЦБ и МВФ посещават страната за шести път, но този път им е била необходима само една седмица, за да вземат решение (по-рано това отнемаше поне 15 дни). Досега Португалия е получила три четвърти от цялата одобрена й помощ на стойност 78 милиарда  евро, която тя поиска от от ЕС през май 2011 година. Отпускането на помощта принуди правителството на консервативната Социалдемократическата партия да вземе изключително тежки мерки за намаляване на държавните разходи, включително за социални нужди, а така също да повиши данъците и да осъществи реформа на трудовото законодателство. Тези решения бяха подкрепени от ЕС и МВФ, но бяха отхвърлени от повечето португалски граждани, които излязоха масово на протести.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg