EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тройка на статуквото: Меркел, Оланд + Ренци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тройка на статуквото: Меркел, Оланд + Ренци

mail07:05 | 24.08.2016прегледи 2504 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

„Царете на символите” – европейските лидери и водачи на Германия, Франция и Италия, се срещнаха на остров и дадоха пресконференция от боен кораб. Замисълът на тази мини среща на върха е да отправи послание, а именно – да се даде нов импулс на Европа.

На гроба на комунист - основател на ЕС

Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Матео Ренци си дадоха среща на италианския остров Вентотене и отидоха най-напред на гроба на Алтиеро Спинели - непреклонният федералист, смятан за един от основателите на Европейския съюз.

Любопитна подробност е, че Спинели е журналист и активист на компартията. През 1927 г. той е осъден на 16 години затвор за критики против властта на Бенито Мусолини. Преместен е на острова през 1941 г., където съчинява тайно "Манифеста от Вентотене", нареждан от историците сред текстовете, сложили начало на европейския федерализъм. През 1941-1943 г. фашисткият режим използва остров Вентотене за заточение на опонентите си, главно комунисти. За две години близо 2000 души попадат в затвора "Санто Стефано" на т. нар. карантинен остров, припомня АФП.

Италианският премиер Матео Ренци подчерта, че мястото е символично за ЕС, защото там затворникът Спинели е успял да си представи бъдещето на Европа във време на война. Ренци припомни, че след Brexit мнозина са мислели, че с Европа е свършено. „Днес ние искаме да изградим нейното бъдеще”, каза Ренци.

Пресконференция на борда на боен кораб

Европейските страни трябва да засилят сътрудничеството в борбата срещу нелегалната миграция и защитата на външните граници на блока след излизането на Великобритания от Европейския съюз. За това призоваха лидерите на Германия, Франция и Италия по време на пресконференция на борда на италианския боен кораб "Джузепе Гарибалди". Лидерите на водещите икономически сили в Еврозоната дискутираха последствията от решението на Великобритания да напусне ЕС и подчертаха нуждата от икономическо развитие.

Три приоритета

Тристранната среща се смята за подготовка за срещата на върха, насрочена за 16 септември в Братислава във формат ЕС-27. Отделно за германския канцлер започва седмица, през която тя ще се срещне с общо 15 европейски лидери. На 24 и 25 август Меркел планира да посети Естония и Чехия. На 26 август ще бъде във Варшава за среща с лидерите на Вишеградската четворка, в която влизат Полша, Чехия, Словакия и Унгария. По-късно същия ден в Германия канцлерът ще разговаря с премиерите на Холандия, Швеция, Финландия и Дания. А ден по-късно ще приеме българския премиер Бойко Борисов и колегите му от Словения, Австрия и Хърватия.

Меркел, Оланд и Ренци се обединиха на о. Вентотене около три приоритета за ЕС.

  1. Вътрешна и външна сигурност в сътрудничество с граничните служби и въвеждане на пропускателен режим за влизане в Европа, подобен на съществуващия в САЩ;
  2. Засилване на европейската икономика чрез подобряване на условията за вътрешна конкурентоспособност с по-добра данъчна и социална хармонизация;
  3. Младежи – без специално внимание към младите хора европейския проект няма да просъществува, според позицията на Елисейския дворец.

Тези три оси трябва да са основата на дискусии и желанието ЕС да стане по-разбираем. Европейските лидери признават, че имиджът на Евросъюза пострада, а гражданите не разбират как функционират европейските институции и каква е тяхната роля.

Ето какво още казаха тримата лидери:

Ангела Меркел, канцлер на Германия:

Икаме растеж в Италия, Германия и Франция. Посредством този растеж се създават работни места и за мен това означава, че трябва да създадем условия, при които частните инвестиции са сигурни и стабилни. Много съм доволна, че Франция, Италия и Германия наред с Европейската комисия искат да формират партньорства със страни като Нигерия и Мали, откъдето идват много бежанци. Да им предоставим възможности в Африка е добро решение, на което трябва да вдъхнем живот.

Франсоа Оланд, президент на Франция:

Европа трябва да предостави рамки на защита. Ние трябва да имаме контролирани граници и да подсилим бреговите и граничните сили за сигурност. Искаме повече координация в борбата срещу тероризма, дори и вече да има направени стъпки в тази посока.

Матео Ренци, премиер на Италия имаше последната дума и използва да каже:

„Европа не трябва да бъде разглеждана като проблем, а като решение”.

Но в крайна сметка тази среща може би е опит за сближаване и засилване на връзките. Известно е, че Матео Ренци е за Европа с не толкова строги икономии, Ангела Меркел е привърженик на дисциплината, а Франсоа Оланд се застъпва за сигурността и проекта за европейска отбрана.

Въпросът е, че подобно на цялата европейска структура, чрез действията си те разклатиха и собствения си имидж, който вече никак не отговаря на горните позиции.

Снимки: Facebook, Twitter


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 913