EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Триъгълникът Гърция –Кипър-Израел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Триъгълникът Гърция –Кипър-Израел

mail09:15 | 27.02.2013прегледи 668 коментарикоментари 0


Природният газ от находищата, открити в Кипър и Израел, да се пренасят през Турция за Гърция и оттам до европейския пазар, предлага директорът на международния център за отбранителни изследвания и бивш посланик на САЩ в Азербайджан Матю Брайза, цитиран от в. "Елефтеротипия". На форум в Атина Матю Брайза отбелязва, че това трасе е по-икономично в сравнение с изграждането на тръбопровод под морското дъно, който да свързва Кипър с Гърция. Американският представител казал, че Азербайджан и ЕК вероятно ще подкрепят газопровода Набуко за пренос на синьо гориво от находището Шах Дениз до Европа. Той обаче изтъкнал, че окончателното решение се очаква да бъде взето през юни от консорциума, експлоатиращ находището.
Матю Брайза признал, че Трансадриатическият газопровод (ТАР), за който се застъпва гръцкото правителство, е по-евтин вариант, но, Набуко предлага достъп до повече държави. В средата на февруари в Атина бе подписано споразумение между Гърция, Италия и Албания в подкрепа на строежа на газопровода ТАР.
Премиерът Андонис Самарас потвърди интереса на Гърция да играе значима роля в преноса и производството на енергийни ресурси, съобщава в. "Елефтероткипия". Това е станало на споменатия вече енергиен форум в Атина, организиран от "Интернешънъл хералд трибюн".
Самарас коментирал, че Гърция може да играе важна роля в енергийното самозадоволяване на Европа. Достатъчно, че да се проследи картата, за да се види, че Гърция, както и Кипър, се намират на основните нефтени и газови артерии и това е сега, когато бяха открити ресурси в шелфа на Кипър и Израел, а се говори също, че има такива и в гръцкия шелф. Това повишава ролята и значимостта на Гърция многократно, изтъкнал гръцкият премиер.
Андонис Самарас прогнозирал, че скоро Гърция ще получи роля в производството на енергийни ресурси, като подчертал, че тези възможности трябва да се превърнат в реалност, за да може това енергийно богатство да бъде използвано както за страната, така и за Европа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg