EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Трише: В епицентъра сме!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трише: В епицентъра сме!

mail15:10 | 11.10.2011прегледи 773 коментарикоментари 0


Европейските правителства трябва да вземат "ясни мерки" предвид тежката ситуация в еврозоната, заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от AFP. Той каза това в качеството си на председател на Европейския комитет за системен риск, ръководен от ЕЦБ. Ако отлагането на европейската среща на върха за 23 октомври "позволява да се получат ясни отговори" на въпроса за рекапитализацията на банките и на дълговата криза, "това е важно", тъй като се намираме "в епицентъра на световна криза", изтъкна Трише на изслушване пред комисията по икономически въпроси в Европейския парламент.
"Нямаме много време, важно е да се вземат ясни решения предвид сериозността на ситуацията", припомни той. "От три седмици положението се влоши, кризата стана системична", допълни Трише, изтъквайки, че без възстановяване на доверието в способността на държавите да успокоят пазарите във възможностите си да връщат заемите си, "няма спасителна мрежа за кризата".
Дълговата криза не се ограничава само до еврозоната, подчерта той. Според него има световна криза на суверенния риск, предвид случващото се в Съединените щати и Япония. "Трябва да обсъждаме проблемите съвместно, за да им дадем отговор", допълни президентът на ЕЦБ.
Трише отбеляза, че никога не е имало две мнения по въпроса за необходимостта от рекапитализиране на банките. "ЕЦБ винаги е изтъквала, че те трябва да проявяват по голяма предпазливост, да заделят настрана печалбите си и да избягват да раздават прекалено щедри възнаграждения", припомни той. По думите му Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) трябва да има по-големи правомощия и да бъде по гъвкав и би трябвало да отпуска заеми на правителствата от еврозоната, за да им помага да рекапитализират банките си. Германия изключи подобна възможност в началото, тъй като според нея банките трябва да действат сами, след това да им помагат правителствата, и чак накрая ЕФФС.
Трише за пореден път изключи възможността ЕЦБ да допринася за засилване на възможностите на ЕФФС. Той изрази съжаление, че е необходимо толкова дълго време за ратифициране на решението за разширяването на правомощията на фонда, взето през юли. "Но такива са правилата на играта на демокрацията", подчерта Трише. Само Словакия от 17-те страни членки на еврозоната не е гласувала законопроекта, а изходът от вота днес следобед не е сигурен, отбелязва AFP.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg