EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трите сигнала на НПРО за енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трите сигнала на НПРО за енергетиката

mail09:05 | 01.10.2015прегледи 1661 коментарикоментари 0


Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации (НПРО) – Васил Велев (АИКБ), Божидар Данев (БСК), Цветан Симеонов (БТПП) и Кирил Домусчиев (КРИБ), внесоха в Прокуратурата на РБ сигнали за нередности в системата на енергетиката.
Внесените сигнали са три:
Първият съдържа данни за нарушения, свързани с работата на фотоволтаични централи през нощта (когато липсва слънцегреене) и за изкупуване на електрическа енергия от централи преди въвеждането им в експлоатация. Освен това, в сигнала се повдига въпросът за крайната собственост на търговски дружества, експлоатиращи ВЕИ-централи, свързани с длъжностни лица, в чиито правомощия влиза вземането на решения относно ВЕИ-сектора, т.е. при явен конфликт на интереси. Излагат се и данни за действия и бездействия на държавни регулаторни органи, които не се упражнили достатъчен контрол и не са реализира административно-наказателна отговорност срещу нарушителите.
Вторият сигнал се отнася до т.нар. Американски централи – ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3“. В сигнала е изложена хронологията по изграждане на обектите, свързана с редица нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори, неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества, както и сключването на неизгодни за държавните енергийни дружества сделки с ел.енергия, които водят до задължително изкупуване на ел.енергия, в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС. Предвид обстоятелството, че първоначалните инвеститори са американски компании, които са подчинени на американското законодателство, НПРО предлагат на Прокуратурата на РБ да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики.
Третият сигнал е за евентуални закононарушения във връзка с публикуването на административен акт, постановен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В сигнала се представят данни, според които на сайта на КЕВР първоначално публикуваният PDF-файл с текст на Решение № СП-1 от 31.07.2015 г. е бил подменен с нов PDF-файл, но с друг текст на същото решение, със същия номер и мотиви, но с множество различия в частта за утвърждаване на нетното специфично производство на ел.енергия от фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ). Вторият вариант на файла е изцяло в полза и облагодетелства производителите на електрическа енергия от фотоволтачини централи, тъй като чрез нея се определят по-големи количества електрическа енергия от ФЕЦ за изкупуване по преференциални цени. От друга страна, такава евентуално извършената промяна на текста е във вреда на българските граждани и бизнес, които следва да поемат тази финансова тежест чрез плащането на добавката „задължения към обществото“. Ако данните в сигнала бъдат потвърдени, то е налице нарушение на административно-производствените правила и извършване на длъжностни престъпления.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти сигналите на работодателските организации до прокуратурата, съобщи БНР. Като поясни, че не е запозната конкретно със сигналите, тя не оспори твърдението, че НЕК е управлявана изключително неефективно:

Размерът на дефицита в НЕК е 3 700 млрд. лв. 2 300 млрд. лв. от този дефицит е генериран точно в резултат на икономически решения, на икономически проекти, които са лишени от своята икономическа логика. Инвестиционни разходи, които до този момент не са възстановени - двата проекта за АЕЦ "Белене" и за "Цанков камък". 1 400 млрд. лв. е тарифният дефицит в НЕК, който е в резултат на регулаторната рамка, в която работи системата. Пътят за излизането от тази ситуация е само въвеждането на пазарни механизми в сектора, спирането на течовете в системата и това смятам, че ще изведе българската енергетика на правилния път.

На закритото заседание на парламентарната комисия по енергетика министър Петкова коментира още, че към момента в Министерството са постъпили 22 доклада от Агенцията за държавна финансова инспекция от проверките в централите за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Докладите са анализирани и са предоставени по компетентност на Агенцията за устойчиво енергийно развитие:

Това е компетентният орган, който извършва проверки свързани с даването на гаранция за произход на електрическата енелгия от възобновяеми енергийни източници. Очакваме колегите да разгледат всички тези доклади, да даат информация досега проверявани ли са тезии енергийни обекти, какви са резултатите от тези проверки. Те имат компетентност да отидат и да направят проверка на място, която да установи произхода на тази електрическа енергия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099