EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трите посоки на популизма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трите посоки на популизма

mail12:20 | 22.03.2013прегледи 1010 коментарикоментари 0


«Призоваваме служебното правителството и синдикатите да ограничат популистката реторика и действия. Вместо това, трябва да се пристъпи към прилагане на прагматични мерки за възстановяване на българската икономика.» Това отбелязва в свое становище БСК. Според камарата популизъм се наблюдава основно в три основни посоки:
1.По нататъшно намаляване на вече субсидираните цени на електроенергията за битовите потребители.
Намалението на енергийните цени фактически субсидира и богатите хора, и хората, които нямат доходи да посрещнат тези плащания. По този начин се засилва социалното неравенство! Решението трябва да се търси чрез:
a.прилагане на компенсаторни механизми само за онези слоеве от населението, за които сметките за енергийно потребление са непосилни;
b.ревизия на дейността на монополните дружества и регулаторния орган и др. мерки, гарантиращи повече прозрачност и ефективност на енергийната система;

2.Идеи за увеличение на минималната работна заплата.
Всяко административно увеличение на МРЗ без оценка на въздействието на тази мярка води до негативни последствия за икономиката.
Видно от данните на Националния статистически институт и Евростат, има пряка корелация между ръста на МРЗ и ръста на безработицата. Факт е, че в периода на криза България изгуби над 400 000 работни места и над 100 000 самонаети, повече от половин милион души са извън пазара на труда, а това означава, че е нараснал броят на лицата, за които социалните фондове трябва да се грижат.

3.Призиви за „солидарност“ от страна на индустрията спрямо населението.
Висшата форма на солидарност са данъците и особено ДДС и акцизите!
Възникват въпросите:
a.Защо само от индустрията се очаква солидарност – къде са фирмите от финансовия сектор и услугите, къде са политическите партии, чиновниците, членовете на общински съвети и пр.?
b.Докога основно инсутрията трябва ще поема тежестите на кризата и докога тя ще покрива щетите, нанесени от недалновидното управление на икономиката?
Целият този популизъм води до намаляване на конкурентоспособността на българската икономика, което е в основата на днешната ситуация. Днес всички ние плащаме грешните стъпки на досегашното управление. Служебното правителство и синдикатите не бива да се впускат по наклонената плоскост на популизма, ако иска да покаже ефективност на дейността си и националноотговорно поведение.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg