EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трите икономически събития на 2015

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трите икономически събития на 2015

mail10:55 | 03.01.2016прегледи 1873 коментарикоментари 0


Кризата в Гърция, поевтиняващият петрол и програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка, са трите най-важни събития в икономиката през 2015 година. Най-сериозните проблеми са в икономиките на Бразилия и Русия. Това констатира известният германски икономист проф. Ханс-Вернер Зин, ръководител на престижния мюнхенски институт IFO в интервю за БНР.
На въпрос възможно ли е световната икономика да се върне към рецесия, германският икономист заяви: " Всичко е възможно, дори и супер икономически растеж. Нали знаете, в този свят всичко е възмножно, но някои сценарий са по-вероятно от други. Икономиката се развива с темпове, които са характерни за последното десетилетие. Аз не виждам нищо, което да ни кара да бъдем прекомерни оптимисти, но и нищо чак толкова смущаващо". Германският експерт е категоричен, че догодина световната икономика ще се развива без особени турболенции.

Проблемът със състоянието на Гърция е заметен под килима, защото в момента Европа се занимава единствено с бежанците, допълни германският икономист и предупреди, че гръцката икономика не работи добре: Ние имаме трети спасителен пакет или отново даване на пари на Гърция, което може да е решение на проблема в този момента, но не и в дългосрочен план. Това решение няма да направи гръцката икономика по-конкурентоспособна. Заплатите в Гърция са около 13 - 14 евро на час. В България те са по три - четири евро на час. Как е възможно, държава като Гърция да има конкурентна икономика с такива заплати? Аз не виждам начин.

Заради бежанската криза някои европейски държави може да увеличат дълговете си, предупреди още проф. Ханс-Вернер Зин: В краткосрочен план това е просто един геополитически хаотичен процес, в който едни хора идват без да бъдат регистрирани. Идва зима, а те не могат да намерят подслон, което е истинска хуманитарна криза. Това е единият ефект. Следващият е, че някои от страните търсят заемни пари, за да се справят, дори само за да осигурят подслон за бежанците или да им помогнат да се устроят. На всичко това може да се гледа и като на икономически стимул, който ще доведе до растеж в краткосрочен план. Но не и в дългосрочен план, защото говорим за дълг, който трябва да бъде плащан.

 

снимка:институт IFO 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg