EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трима за сделката с "Балкан" осъдени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трима за сделката с "Балкан" осъдени

mail19:00 | 11.11.2011прегледи 883 коментарикоментари 0


Софийски градски съд осъди тримата бивши директори на "Балкан" Цви Франк, Йехиам Мар-Хаим и Андрю Грей, съобщиха  от прокуратурата.
Тримата са пълномощници на "Зееви Холдингс" ЛТД. Англичанинът Андрю Грей бе главен изпълнителен директор на "Авиокомпания Балкан" АД; израелските гражданин Йехим Мар и Цви Франк – Хаим бяха съответно директор на "Авиокомпания Балкан" АД и главен изпълнителен директор. Обвиненията срещу тримата са повдигнати задочно, защото от началото на 2002 г. живеят в чужбина.
Първоначално делото бе образувано за безстопанственост в особено големи размери. Тримата са обвинени, че от юни 1999 до 2001 г. умишлено не са положили достатъчно грижи за ръководството, управлението и стопанисването на авиокомпания "Балкан" и са я докарали до фалит.
По – късно срещу тях са повдигнати и обвинения за валутни престъпления. За това, че от 15 декември 1999 г. до 13 декември 2000 г., те са превели незаконно по сметки на фирма "Болкан Еърлайнз холдинг Би. Ви." (регистрирана от Гад Зееви в Холандия веднага след приватизирането на авиокомпанията) общо 37.9 млн. долара от продажбата на самолети, акции и друго имущество на "Балкан".
Тримата са признати за виновни именно по това обвинение – за нарушаване на валутния закон. На Андрю Грей съдът присъди 3 години условно с три години изпитателен срок. Хаим и Франк са осъдени на 4 години затвор. Хаим и Франк обаче са признати за невинни по обвинението за безстопанственост. Това ще бъде протестирано от Софийска градска прокуратура.
БГНЕС припомня, че мегаделото за приватизацията на авиокомпанията започва преди повече от 10 години. На 21 февруари 2001г. трима депутати от БСП - Румен Овчаров, Петър Димитров и Михаил Миков връчиха на главния прокурор папка с документи за приватизацията на БГА "Балкан". Тези материали бяха връчени на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, а софийска градска прокуратура образува четири наказателни производства. /БГНЕС


Тагове: дело, Балкан
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg