EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три „добавки” взривиха цената на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три „добавки” взривиха цената на тока

mail08:35 | 02.07.2012прегледи 1300 коментарикоментари 0


Крайната цена на електроенергията за потребителите е сложен микс от цените на различните компоненти в нея и поскъпването с над 13%, което влезе в сила от 1 юли 2012 г. има неоднозначно обяснение. 

Както е известно от 1 юли клиентите на ЧЕЗ плащат за ток 0,16649 лв. за киловатчас дневна енергия и 0,11732 лв. киловатчас нощна енергия без ДДС или съответно с 13,18 и 14,76% по-скъпо в съответните тарифи. Така средното повишение за потребителите в Западна България ще бъде 13,97%.
За клиентите на ЕВН цената на киловатчас дневна електроенергия става 0,17121 лв. без ДДС, а на нощната - 0,11680 лв. без ДДС или повишението в двете тарифи е съответно 13,14 и 14,79%. Средното повишение на цената за клиентите на енергото в Югоизточна България е 13,96%.
За клиентите на Е.ОН в Североизточна България дневната електроенергия вече струва 0,1777 лв. за киловатчас без ДДС, нощната - 0,11075 лв. за киловатчас без ДДС и съответно поскъпването е с 13,13% при дневната и 14,81% при нощната тарифа или средното поскъпване е 13,97%.
Повишението на цената за мрежовите услуги на електроразпределителните дружества обаче е минимално и покрива само натрупаната през годината инфлация и минимално
признатите им разходи, обясни Ангел Семерджиев, цитиран от БТА. Процентът от увеличението на цената, който остава при трите електроразпределителни дружества е далеч по-нисък от това, което те поискаха и дружествата ще трябва да намалят разходите си, посочи Семерджиев. Той добави, че маржът им е оставен на нивото от 2011 г.
По веригата производство, пренос, разпределение без промяна остава цената на най-евтината енергия - тази, произведена от АЕЦ "Козлодуй", а в цената на енергията на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" са добавени разходи за изкупуване на емисии въглероден двуокис и то на ниските цени на квотите, на които се търгуват те в момента, коментира председателят на регулаторната комисия.
Всички ТЕЦ получават допълнителни разходи за закупуване на квоти, но това се определя индивидуално за всяка производствена централа и то само за квотата, с която тя участва на регулирания пазар - тоест енергията, която НЕК купува, за да я достави през електроразпределителните дружества към защитените потребители - битови клиенти и малки предприятия.
За енергията, продавана на свободния пазар, не се признават разходи в цената на произведената енергия за закупуване на въглеродни емисии. Повишават се и цените на централи, въвели сероочистващи инсталации и отговорили на екологичните изисквания. За мрежовите услуги на ниво високо напрежение, които се осъществяват от НЕК и ЕСО, ДКЕВР е постановил намаление.

Остават добавките в цената за пренос на НЕК - добавка "зелена енергия", добавка "кафява енергия" (енергията, произведена от топлофикационните дружества по високоефективно комбинирано производство) и новата добавка "невъзстановяеми разходи" (разходите на НЕК за изкупуване на енергията по дългосрочните договори с ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ "Марица Изток 3") и тези добавки са същественият елемент, който води до повишение на цените, заяви председателят на ДКЕВР.
Трите добавки са съответно 11,10 лв. за мегаватчас, 3,83 лв. за мегаватчас и 3,38 лв. за мегаватчас. Въвеждането на добавка "невъзстановяеми разходи" се налага, защото цената на електроенергията, която НЕК изкупува по договор от двете централи по силата на подписаните договори е значително по-висока от средната пазарна цена на енергията, обясни Семерджиев. По-скъпа е енергията от ТЕЦ AES Гълъбово, а тази от ТЕЦ "Марица Изток 3" се доближава до пазарните цени, но сега ДКЕВР признава на централата и разходи за закупуване на квоти парникови газове.
С основен принос от около 8% общото повишение на цената е добавката за зелена енергия. Ако тя не бъде повишена, НЕК няма да може да изкупува произведената от възобновяеми източници електроенергия, така както са изискванията по закон, обясни Ангел Семерджиев. Заради драстичното намаление на цените на фотоволтаичните панели и съответно понижаването на разходите при изграждане на такива паркове само от началото на тази година подобни проекти са надвишили многократно очакванията на НЕК и са причинили на обществения доставчик значителни финансови загуби (между 130 и 150 млн. лв.) за изкупуване на тази енергия. С повишението на добавката за НЕК ще бъдат осигурени още около 120 млн. лв. за изкупуване на енергията, произведена от новите мощности от ВЕИ, съобщи Семерджиев.
Един фотоволтаичен парк може да бъде изграден за два месеца и това е позволило ускорено и масово строителство и въвеждане в експлоатация на такива паркове, за да се използват високите преференциални цени на изкупуване на слънчевата енергия, които действат до 30 юни тази година, се разбра от данните на регулатора. Предварителният доклад за цените на електроенергията, в който се предвиждаше поскъпването да е с около 10%, се основаваше на данни за присъединените мощности от ВЕИ към края на април 2012 г., но такива мощности продължават да се присъединяват и да влошават финансовото състояние на НЕК, обясни Семерджиев.
През последните два месеца са въведени над 230 мегавата фотоволтаици към мрежата ниско напрежение на ЕВН, около 100 мегавата фотоволтаици към мрежата на Е.ОН, а в ДКЕВР за издаване на лицензии и разрешение за експлоатация чакат още около 240 мегавата изградени слънчеви паркове, съобщи Семерджиев.
От 1 юли ДКЕВР предвижда драстично намаление на цените на изкупуване на енергията от ВЕИ, за да охлади инвеститорския интерес. За енергията от фотоволтаици се очаква понижението да е с 54%. Ангел Семерджиев уточни, че единствено за слънчевите панели, които се монтират на покривите на жилищни сгради и използвани в малките предприятия, комисията може да задържи цените по-високи, за да стимулира точно този вид инвестиции. За всички останали проекти от ВЕИ обаче преференциалните цени на изкупуване на енергията ще паднат.


 


Тагове: добавки, ток, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg