EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Три ТЕЦ -а искат блокиране на ЗЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три ТЕЦ -а искат блокиране на ЗЕ

mail11:10 | 25.03.2015прегледи 758 коментарикоментари 0


"Комисията за енергийно и водно регулиране ще издаде временни правила за търговия на ел. енергия, които да покрият създалия се "правен вакуум" след приемането на промените в Закона за енергетиката. С тях топлофикационните дружества ще имат възможност да продават произведената електрическа енергия по неефективен начин на свободния пазар". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на синдикалните организации, топлофикационни и въгледобивни предприятия. На нея бяха обсъдени промените в Закона за енергетиката, приети от Народното събрание на 26 февруари 2015 г. На срещата в Министерството на енергетиката присъстваха представители на КНСБ, федерация "Енергетика" към Подкрепа, ръководства на топлофикационни и въгледобивни предприятия, както и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг, Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор и Комисията за енергийно и водно регулиране.

По думите на министър Петкова промените в Закона за енергетиката целят свиване на финансовия дефицит в енергийната система, който е над 3 млрд. лв., и стабилизиране на сектора. "Само за 2014 г. българската енергетика е загубила 231 млн. лв. от ангажимента на Националната електрическа компания за задължително изкупуване на електроенергия от топлоелектрически и заводски централи енергия", заяви тя. По време на срещата от страна на топлофикационни и въгледобивни предприятия бяха направени предложения за отлагане на тази законова разпоредба за период между 1 и 2 години, през който те да имат възможност за адаптация. Министър Петкова бе категорична, че промените в закона и по-специално чл. 162 не би трябвало да изненадват никого. Тя подчерта, че тази промяна в ЗЕ е разписана още през 2012 г.

"Основният проблем е свързан с това, че голяма част от топлофикациите са се превърнали в производители на електрическа енергия", заяви енергийният министър. По нейни думи приходите на тези дружества от продажба на ел. енергия са в размер на около 80%. Министър Петкова отправи предложение да бъдат проведени срещи с най-засегнатите топлофикационни дружества - "ТЕЦ Сливен" ЕАД, "Топлофикация-Перник" АД и "Топлофикация Русе" ЕАД. От своя страна ЕСО оператор се ангажира да съдействат на всяко дружество при подаване на документи за излизане на свободния пазар, те да бъдат придвижени по ускорена и опростена процедура.

"Промяната в ЗЕ, свързана с изваждането от микса на топлоелектрическите и заводски централи, които не произвеждат по високо ефективен и комбиниран начин, транспонира европейското законодателство", заяви министър Петкова. Тя бе категорична, че диалогът с заинтересованите страни в сектор "Енергетика" ще продължи и всички трябва да направят необходимите отстъпки за стабилизирането на българската енергетика.


Тагове: ТЕЦ, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099