EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три сценария пред района на "Марица Изток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три сценария пред района на "Марица Изток"

mail09:10 | 29.06.2023прегледи 691 коментарикоментари 0


Три възможни сценария за демографско и социално-икономическо развитие на района на „Марица-изток“ до 2040 г. очертава в анализ екип изследователи от Българската академия на науките и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Те бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от доц. Георги Бърдаров, един от авторите на изследването, изготвено по поръчка на фондация „Фридрих Еберт“. 

Първият сценарий, който сме очертали, е на ускорен енергиен преход с активна и адекватна подкрепа от страна на централната и местната власт, посочи доц. Бърдаров. Той обясни, че ускорен преход означава закриване на най-малко половината мощности до края на 2026 г. и пълно излизане от въглищната енергетика най-късно до 2035 г. 

Вторият сценарий е на ускорен енергиен преход без наличието на адекватна публична подкрепа, а третият сценарий е на забавяне на енергийния преход, като дейността на въглищната енергетика в България бъде запазена до окончателното ѝ закриване през 2038 г. или 2040 г. Според изследователите третият сценарий ще изисква дерогация от ЕК за емисиите от въглищната ни енергетика и продължаващата дотация както на държавната, така и на по-малките частни ТЕЦ-ове ще обременява все повече публичния бюджет. В анализа се посочва, че в крайна сметка това ще доведе до чувствително поскъпване на електроенергията в страната и ще осуети реформите за засилване на иновациите. 

Първият сценарий е най-адекватният и ще доведе до болезнено в момента, но по-бързо трансформиране на региона и по-малка цена да бъде платена от хората, коментира доц. Бърдаров. Хората в региона са силно уплашени, но всяко едно забавяне само ще утежни ситуацията и цената ще бъде много по-голяма, посочи той. Доц. Бърдаров допусна, че е възможно миксиране на тези сценарии.

В рамките на изследването са направени дълбочинни интервюта с общинските власти в Стара Загора, Раднево, Гълъбово и Нова Загора. Доц. Бърдаров отбеляза, че на първо място сред изводите от тези интервюта е пълната липса на яснота за бъдещето на региона и хората. Той посочи, че има неразбиране на значението на зеления преход и недоверие в т.нар. справедлив преход. Доц. Бърдаров отбеляза и отсъствието на комуникация на държавната власт с местните власти и хората в региона. Скъсаната комуникация предизвиква хаос и страх в населението, които рефлектират във все по-засилени емиграционни нагласи, се посочва в анализа. 

На пресконференцията беше представено и проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено от 29 октомври до 6 ноември 2022 г. сред над 800 пълнолетни души и представително за страната. Според него 56% от запитаните биха искали да се запазят въглищните централи по-дълго, 21% са на мнение, че трябва да се закрият, а 23% не могат да отговорят. Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл болкан“ коментира, че има високо недоверие към властта, което се проектира и към Брюксел. Той отчете, че има наличие на инстинкти, свързани със съхранението на здравето и средата, но доминира социалното. "Хладилникът донякъде побеждава термометъра", смята Симеонов. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg