EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три реални теста на ФГВБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три реални теста на ФГВБ

mail11:10 | 27.10.2014прегледи 1080 коментарикоментари 0


Фондът за гарантиране на влоговете в банките е провела три реални теста на системата за изплащане на средствата на вложителите в Корпоративна търговска банка и Търговска банка "Виктория". Това съобщи институцията. Резултатите от тестовете са разгледани от Управителния съвет на ФГВБ и са изпратени на БНБ и на квесторите за предприемане на действия по допълване на информацията.
Вложителите следва да имат предвид, че размерът на средствата, които ФГВБ управлява, не е определящ за нивото на гаранция и за правото на вложителя да получи гарантираната сума по влоговете. Средствата в портфейла на ФГВБ са в размер на 2 милиарда и 110 милиона лв., от които 1 милиард и 540 милиона лв. са налични по разплащателни сметки на Фонда в БНБ, а останалите 570 милиона лв. са инвестирани в краткосрочни книжа, издадени от българското правителство. ФГВБ, съвместно с Министерството на финансите, български и международни кредитни институции, подготвя различни варианти за финансиране на недостига от средства в съответствие с предвидените в Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) възможности, както и за осигуряване на незабавна ликвидност срещу ценните книжа в портфейла.
Вариантите за финансиране на недостига от средства във Фонда, в размер на около
1 милиард и 700 милиона лв., подготовката, за което тече от началото на кризата и е в заключителна фаза, включват:

• емитиране на облигации на ФГВБ, обезпечени с държавна гаранция, и пласирането им на местния пазар;
• заем от държавата; и
• заем от международни банки.
Управителният съвет на ФГВБ ще избере най-подходящата комбинация от източници на финансиране, като вземе предвид всички условия по финансирането, включително цената на заемния ресурс.
Независимо от нуждата от финансиране на ФГВБ за изплащане на гарантираните влогове в четвъртата по големина банка в България, стабилността на системата за гарантиране на влоговете ще бъде запазена. Предвид контролните функции на ФГВБ в производството по банкова несъстоятелност и неговото място в реда на кредиторите, Фондът очаква, че ще бъде в състояние да изплати получените заеми с постъпленията при разпределение на средствата от осребреното имущество от масата на несъстоятелността. Обръщаме внимание, че сделки с влога, сключвани след определената от съда дата на неплатежоспособност могат да бъдат обявени за недействителни.
Наред с това, ФГВБ проведе разговори с цел проучване на възможността за сключване на споразумение за стендбай кредитна линия с Европейската банка за възстановяване и развитие, с което ще се осигури поддържане на способността на ФГВБ да изпълнява функциите си и ще засили доверието в системата за гарантиране на влоговете.
ФГВБ изплаща средствата на вложителите в банките в размер до 196 000 лв. в случай че БНБ е отнела лиценза на банка. Гарантираната сума на един вложител в една банка включва главницата и натрупаните до момента на отнемане на лиценза лихви. Гарантирани са влоговете в левове и в чуждестранна валута на физически и юридически лица. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български левове по курса на БНБ в началния ден на изплащането. Изплащането се извършва чрез обслужваща банка, определена от Управителния съвет на ФГВБ.
В случай на отнемането на лиценза на КТБ АД и/или ТБ „Виктория“ ЕАД, ФГВБ ще предостави достъп на вложителите до гарантираните им суми в определения от ЗГВБ срок. От обявения начален ден за изплащане всеки вложител може да получи гарантирания размер по влоговете си след представяне в обслужващата банка на документ за самоличност и подписване на място на декларация, че не са налице обстоятелствата по чл. 5, ал. 1, т. 2-5 и ал. 2 от ЗГВБ. В случай на изплащане, образец на декларацията ще бъде наличен в обслужващата банка и качен на уебсайта на ФГВБ.
Няма законово изискване и съответно не е необходимо вложителите да подават заявление до ФГВБ или обслужващата банка, за да получат изплащане на подлежащата им на гаранция сума. Няма категории вложители, които да се ползват с предимство пред други.
Предвид големия брой вложители и с цел максимално бързото им обслужване, ФГВБ работи по възможността изплащането да се извърши през клоновата мрежа на няколко банки. С цел избягване на субективност и изкривяване на пазара са разработени ясни и обективни критериите за избор на обслужващи банки. Изготвени са указания за работа и примерен график на дейностите.
Обслужващата банка ще изплати цялата гарантирана сума на вложителя. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка или да я остави по сметка в обслужващата банка.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg