EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три пътя пред цената на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три пътя пред цената на петрола

mail09:27 | 30.12.2015прегледи 1431 коментарикоментари 0


В края на годината петролът продължава да поевтинява, само че през следващата година цените могат не само да преминат към постоянен растеж, но и плътно да се приближат до най-високите си нива от 2014 г. Има и други прогнози, според които барел петрол ще продължи да поевтинява и ще падне под 25 долара. Всичко ще зависи от нивото на добива в САЩ и страните от ОПЕК. През 2015 г. петролът Brent, с който е вързана цената на руския Urals, поевтиня с 34,5% - ако се изхожда от котировките в началото и края на годината. В началото на януари цената за барел се колебаеше около 55 долара, а в края вече е малко под 38 долара. В началото на май цената плътно се приближи до 70 долара, но не премина тази граница. А в последните десет дни от декември цената за барел падна под нивата от кризисната 2008 г. и стигна до 3,14 долара – такива цени е имало само през лятото на 2004 г. В понеделник цените на петрола се колебаеха около 37,88 долара, което беше с 1,42% нагоре в сравнение с пазара в края на предишния ден. Прогнози за движението на нефтените котировки през 2016 г. има най-различни, при което разликите са особено големи.

Барелът гледа към $ 20

Миналата седмица агенция Блумбърг като се позова на инвеститор съобщи, че спекуланти на петролния пазар купуват краткосрочни договори, които ще им донесат печалба само ако през следващата година котировките паднат до равнището от 15 долара за барел. Според шефа на аналитичното управлнение на ИК”Golden Hills – КапиталЪ АМ” Михаил Крилов има много голяма вероятност петролът да поевтинее до нивото от ноември 2001 г. - около 26 долара за барел. „И това не е пределът“, допълва анализаторът. Това е свързано с риска от продължаване на ценовите войни между най-големите производитгели на петрол в света – Саудитска Арабия и САЩ. Саудитците вече се хвърлят на европейския пазар (през октомври шефът на най-голямата петролна компания в Русия „Роснефть“ Игор Сечин каза, че Саудитска Арабия продава на дъмпингови цени на пазара в Полша). “Саудитска Арабия има марж на безопасност (говорим за финанси), саудитците могат да потърпят още година или две ниските цени на петрола”, каза Крилов. “При това те имат предимство пред конкуренцията – много ниска себестойност на добива, по 4-5 долара на барел.” От своя страна Съединените щати притежават други преимущества – икономиката им зависи несъпоставимо по-малко от цените на петрола, за разлика от тази на Саудитска Арабия. Според Михаил Крилов доходите от петролния сектор съставляват само около 1% от американския БВП. Сега САЩ обмислят решение на въпроса за премахване забраната за износ на петрол, която е в сила от 1973 г. „Имаме по-добри технологии, по-добър петрол“, каза в средата на декември американският конгресмен Джо Бартън. „Ние ще изместим руския, саудитския и иранския петрол“. Засега решението за отмяна на забраната за износ на петрол е прието само от Конгреса на САЩ, предстои да бъде одобрено от сената и от президента. И ако по-рано пазарите бяха склонни да очакват, че Барак Обама ще се възползва от правото си на вето по отношение на тази инициатива (по-рано той казваше, че ще направи така), то след като републиканците, които първоначално лобираха за този проект, успяха да се договорят с демократите в конгреса, шансовете за отмяна на забраната значително нараснаха. Освен това през годината се говореше, че американските хранилища за петрол за близо до максимално напълване и петролът просто няма къде да се съхранява. Михаил Крилов допуска, че САЩ ще субсидират собствените си производители на петрол, за да бъде техният петрол конкурентоспособен на световния пазар. Работата е в това, че цената на един танкер за доставка на американски петрол например до Европа, е 2-3 пъти по-висока с цената за транспорт на петрол от Близкия изток. „Ако ценовите войни за пазарен дял продължат, това ще окаже влияние на цената за барел и ще ударят стоковата икономика, включително и руската“, предупреди Крилов.

Златната среда

Повечето прогнози са доста по-умерени и се движат в диапазона 40-60 долара за барел. Например международната рейтингова агенция Moody's в средата на декември публикува прогноза за 2016 г., според която цената на барел петрол ще бъде на ниво от 43 долара. Вярно е, че това е с 10 долара по-ниско от предишна прогноза на агенцията, но очакванията бяха занижени поради това, че високото равнище на добив на петрол значително превиши потреблението (по различни оценки предлагането превишава търсенето на световния пазар с около 1,5-2 млн. барела дневно – бел. ред.). Така че от „Роснефть“ съобщиха, че залагат в своя бюджет за 2016 г. цена от 45 долара за барел. Максим Мошков от UBS каза, че през третото четиримесечие на идната година пазарът на петрол ще се балансира и цената ще се установи на 60 долара. Това ще стане в резултат на увеличаване на търсенето, само че само в случай, ако добивът на ОПЕК остане на предишното ниво – 31,5 млн. барела за денонощие. Макар че съществуващото ниво на добив на картела надвишава с 1,5 млн. барела дневно установените от неговите членки квоти. Впрочем факторът решения на ОПЕК (но не на реалните обеми на добива) сега се явява по-скоро спекулативен. Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак по-рано посочи, че ОПЕК не контролира равнището на собственото си производство. Между другото според Новак средната цена на барел петрол идната година ще бъде 50 долара и „дори по-висока“.

Поглед към стоте долара

Но има и прогнози, които предвиждат ръст на цените до ниво, след което започна спадът през 2014 г. През юни 2014 г. барел петрол струваше 110 долара, след което започна да пада. По-специално SaxoBank публикува шокова прогноза, според която поради спад на добива (предизвикан от намаляване на инвестициите поради недостиг на петродолари) цената на петрола догодина може да стигне до 100 долара. При това се подчертава забавяне в производството на петрол в САЩ при постоянна търсене. Андрей Полищук, анализатор на „Райфайзенбанк“, се съмнява, че такова ценово равнище ще може да бъде достигнато още през 2016 г. "За това американският добив трябва драстично да намалее, като към това трябва да се прибави и криза в Близкия изток", обясни експертът. При такъв случай върху цената на петрола ще окаже влияние не само снижаването на добива в страните от Близкия изток, но и наградата за геополитически рискове, която ще подтикне цената нагоре. Само че според Полищук нивото от котировки 100 долара за барел ще може да бъде достигнато само в рамките на две години. „Всичко ще зависи от потенциала за растеж на добива в Съединените щати“, предупреди анализаторът. „Дори и при цена от равнището на 70 долара производстгвото на петрол в САЩ отново ще започне бързо да нараства, което от своя страна, ще окаже влияние на цените“. /БГНЕС, Анализът на Алексей Топалов е публикуван от Газета.Ru.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048