EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Три приоритета пред МВФ за глобална политика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три приоритета пред МВФ за глобална политика

mail09:40 | 15.10.2021прегледи 792 коментарикоментари 0


Добрата новина е, че икономическото възстановяване продължава - отчасти поради извънредните мерки, а също и защото ваксините продължават да спасяват милиони животи. Но пътят напред е по-предизвикателен - с несигурни перспективи за инфлация, повишени нива на дълга и трайни икономически различия. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева след Годишните срещи на МВФ и Световната Банка.

Георгиева припомни, че фондът леко е намалил глобалната си прогноза за растеж до 5,9 процента за тази година и е оставила непроменена прогнозата си за следващата година - на 4,9 процента.
Управляващият директор на МВФ добави, че след две години, през 2024 година, близо 160 икономики все още ще имат по-ниско ниво на продукция спрямо периода преди пандемията.

Кристалина Георгиева открои три приоритета от програмата на МВФ за глобална политика: ваксиниране, калибриране и ускоряване.

Първо са необходими по-големи усилия за ваксинация. Във връзка с това тя призова да бъдат изпратени повече ваксини в развиващите се страни и да бъдат премахнати търговските и финансовите ограничения.
"Ако го направим, все още можем да постигнем целите на нашите многостранни лидери да ваксинират поне 40 на сто от хората във всички страни тази година и 70 на сто до средата на 2022 година", посочи ръководителката на МВФ.
"Ако не го направим и ситуацията с Ковид-19 има по-продължително въздействие, това може да забави възстановяването и да доведе до загуби на глобален БВП от 5,3 трилиона долара през следващите пет години", предупреди тя.

Второ, каза още тя, всяка страна трябва внимателно да калибрира политиките си срещу ефектите от пандемията и наличните възможности за провеждане на политики. Георгиева добави, че се очаква ценовият натиск да спадне в повечето страни през 2022 година.

Третият акцент, който тя изтъкна, е ускоряването на основните реформи за повишаване на устойчивостта.
"Действията в областта на климата са от съществено значение. Правилният пакет от екологични политики за всяка нация, включително стабилна цена на въглерода и значително увеличаване на зелените инвестиции, може да създаде 30 милиона нови работни места през това десетилетие", посочи Кристалина Георгиева.
"По време на тази криза ние предоставихме 118 милиарда долара на 87 държави и облекчение за обслужване на дълга за най-бедните ни членове", добави още управляващият директор на МВФ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg