EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Три приоритета на кмет Фандъкова за 2019

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три приоритета на кмет Фандъкова за 2019

mail12:02 | 18.12.2018прегледи 800 коментарикоментари 0


До края на 2019 година метрото на София ще бъде с 48 км мрежа, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова при представяне на проекта за бюджет на общината за 2019 година в Правец. Тя припомни, че само преди 10 години метрото е било около 10 км мрежа. Осигуреното съфинансиране от общинския бюджет за дванайсетте километра, които се изграждат сега, е 248 млн. лв. Защитените средства по ОП "Транспорт" са в размер на 774 млн. лв., посочи тя. В края на 2019 година  90% от автобусите в града ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт "Евро 6", обяви кметът. По този начин  средната възраст на автобусите ще бъде под 6 години.

Разширението на метрото е водеща задача в мерките, за да се постигне по-чист въздух в София, изтъкна Йорданка Фандъкова. Другите цели, които вече се постигат, са възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови. През следващата година ще бъде завършена реконструкцията на "Западен парк" и ще се изгради първият публичен Аква парк и разширението на гробния парк "Възраждане". В различни етапи са ремонтите на Северен парк, Борисовата градина, Южния парк, парк "Дружба".

Третата ключова задача е цялостната реконструкция на улици и булеварди и изграждането на нови. "Продължаваме ремонтите на основни квартални улици, както и изграждането на нови улици в райони, в които такива не е имало", заяви Йорданка Фандъкова.

Заложени са средства за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини за 2019 г. "Това са рекорден брой нови сгради, защото цялостната реконструкция е преизграждане на детски градини, които са с азбестови плоскости", каза кметът на СО. Догодина ще бъде завършена и първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини със средства по ОП "Региони в растеж" в районите "Илинден", "Надежда", "Красна поляна", "Връбница". "По този начин ние преизграждаме и тези училища и детски градини, защото се подменя абсолютно всичко, включително инсталации, дворни настилки. Така че очакваме да имаме едни прекрасни училища и детски градини в края на следващата година", каза още Фандъкова.

"Нашето предложение към момента е проектобюджетът на Столична община за 2019 г. да бъде в размер на 1 млрд. 623 млн. лева", каза софийският кмет по време на представянето на проекта за бюджет на СО за 2019 година. По думите й капиталовата програма, която се разписва в бюджета, е в размер на 551 млн. лв. като от тях 58 процента са средства, които са защитни и привлечени от европейските програми. Техният размер е 324 млн. лв.
Йорданка Фандъкова посочи, че общо за транспорт и транспортна инфраструктура се предвиждат 447,9 млн. лева, като 306 млн. лв. са отделени за строителството на първия и втория участък на третата линия на метрото.
За изграждането на ремонта на основни улици и булеварди, в които влизат и 15 големи обекти, средствата са 47,5 млн. лв., посочи Фандъкова. 38 млн. лева са заложени за ремонт и поддръжка на улиците на територията на цялата община. Предложението е да бъдат инвестирани 4,5 млн. лв. за изграждането на улично осветление, каза още кметът на СО.
32,8 млн. лева са предвидени за закупуването на 13 нови трамвайни мотриси. Отделно, заедно с общинското дружество "Столичен автотранспорт", ще се инвестират около 100 млн. лева за закупуването на нови автобуси, допълни Фандъкова.
За поддържането на чистотата на града, както и за възстановяване на паркове, градски градини и междублокови пространства, се отделят 167 млн. лв., добави столичният кмет. Фандъкова изтъкна, че 6 млн. лева. повече в сравнение с изминалата година ще бъдат насочени за повече миене, машинно метене и събиране на едрогабаритни отпадъци. "Това са мерки, които сме заложили в програмата ни за подобряване на чистотата на атмосферния въздух", каза Йорданка Фандъкова. За поддръжка на зелените площи са предвидени 8,6 млн. лв.
Кметът на Столична община посочи, че в инвестиционната програма са заложени и 17,7 млн. лева за рекултивация на стари сметища. Предвижда се създаване на общинска мрежа със сензори за измерване на чистотата на атмосферния въздух. Ще бъдат закупени 22 сензора за 670 000 лева. Към тях се добавя и закупуването на мобилна автоматична станция за измерването на качеството на атмосферния въздух. "Това безспорно ще ни позволи да имаме по-точна информация, съвсем научно подплатена, за да предприемаме по-адекватни мерки", заяви Йорданка Фандъкова.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg