EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три приоритета на България до 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три приоритета на България до 2020

mail10:00 | 21.03.2013прегледи 1056 коментарикоментари 0


Инфраструктурата, конкурентоспособността на малките и средни предприятия и управлението на екологичните ресурси – тези приоритети трябва да са във фокуса на България за периода 2014 – 2020. Това заяви еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хан. По думите му страната ни ще разполага с около 7 млрд. евро – т.е. със сигурност поне толкова, колкото и в предишния програмен период. До края на юни страната ни трябва да представи първото си предложение за сфери, в които да се усвояват европейските пари.
Хан похвали ускорения темп на усвояване на средствата. „Обсъждаме същността на проектите, качеството на тези проекти и говорим за така наречените големи проекти с бюджет над 50 млн. евро. На етапа на подготовка на тези проекти ние, службите на Комисията и самата Комисия са тези, които одобряват проектите. Преглеждаме проектната документация. Вече когато стане въпрос за проблеми, свързани с качеството на изпълнение на проекти, се следва обичайната практика, която се следва и на други места в Европа. При проблеми с изпълнението на един търговски договор следват съответните санкции. Проблемът се свежда до знанието на изпълнителите и се отстранява по нормалния начин, който е заложен във всеки един договор", коментира Хан.

От ЕК следят внимателно изпълнението на магистрала „Тракия". Експерти от екипа на Хан коментираха, че аутобанът е готов на 80%, но в Брюксел знаят, че има проблеми с плащанията на подизпълнителите в един от участъците на магистралата. Решаването на казуса и евентуалното забавяне на завършването на проекта е вътрешнодържавен проблем, смятат експертите. Според тях това няма да доведе до загуба на средства за страната ни.
Възможно е в следващия програмен период между 6 и 1 % да бъдат инвестирани в енергийна ефективност, допълни от своя страна Хан. На въпрос дали Столична община може да има собствена оперативна програма заради огромния брой сгради, които се нуждаят от саниране, еврокомисарят отговори, че по-скоро това може да е приоритетна ос в някоя от останалите програми./Дарик

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990