EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три от ключовите дейности на ВЕЦ се дискутират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три от ключовите дейности на ВЕЦ се дискутират

mail09:15 | 05.04.2022прегледи 824 коментарикоментари 0


Три от ключовите дейността на ВЕЦ в България бяха обсъдени на среща между НЕК ЕАД и Асоциация „Хидроенергия“. Дискусията бе във връзка с плана на ЕК за декарбонизация, ситуацията в отрасъла и значимата роля на в хидроенергийния сектор.

На първо място е вещноправният статут на ВЕЦ-овете, който е наложително да бъде решен чрез законодателни промени.

На второ място Наредбата за ползване на повърхностните води, гласувана в последните дни на бившето редовно правителство и приета без надлежно обществено обсъждане, която е правно неиздържана. НЕК ЕАД, съвместно с  Асоциация „Хидроенергия“, ще настоява пред МОСВ за финализиране на процедурата по промяна на тази наредба чрез решение на Министерски съвет.

Трето плановете за управление на речните басейни (ПУРБ 2022-2027), които предвиждат големи ограничения в сектора, част, от които са свързани с драстично завишаване на минималния екологичен отток. В сегашната ситуация на високи ценови нива на електрическата енергия, необходимостта от преход към изцяло зелена икономика и декарбонизация, е необходимо методиката, която се подготвя, да бъде добре обмислена, задълбочено обсъдена с хидроенергийни сектор, с оглед да отговори на необходимостта от адекватно допустим дял на електроенергията, произведена от ВЕЦ, в енергийния микс на България.

По трите теми НЕК ЕАД и Асоциация „Хидроенергия“ имат много близки позиции, като предстои работа в посока разрешаване на приоритетните задачи, както и последващо партньорство по темите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg