EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три нови сорта грозде у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три нови сорта грозде у нас

mail16:30 | 02.09.2014прегледи 789 коментарикоментари 0


Три нови кандидат-сорта грозде представи на тазгодишното изложение на десертното и виненото грозде директорът на Института по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен, доц. Иван Пачев, съобщиха от пресцентъра на Селскостопанската академия.
Два от сортовете са розови десертни, а третият е червен - винен.Доц. Пачев е обяснил, че отличителна черта на новите три сорта е големината на зърното и приятните вкусови качества.
Той е съобщил още, че са изложени общо 31 сорта узряло винено и десертно грозде, от които 9 винени и 22 десертни. Ученият е коментирал, че по-лоша ще е реколтата в местата, където лозята не са обработвани активно с фунгициди, докато на местата, където лозята са третирани по 10 и повече пъти, реколтата е запазена до 80-90 процента.
ИЛВ стопанисва 1500 дка, от тях 800 дка са лозя, половината от които са винени сортове, а останалите 400 декара включват огромна колекция от 2000 сорта, която е най-голямата на Балканския полуостров и в Европа .Учените в института от години работят по създаването на сортове, устойчиви на различни заболявания - особено на мана, оидиум и имат повишена устойчивост на ниски температури. На изложението са присъствали производители на грозде от Хърватия, Сърбия и Италия.

 


Тагове: грозде, сорт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg