EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три мерки срещу скъпия ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три мерки срещу скъпия ток

mail07:10 | 15.01.2019прегледи 917 коментарикоментари 0


Дружествата от държавната енергетика ще търсят възможности за осигуряване на допълнителни количества електроенергия за борсовия пазар „Ден напред“. Това е една от трите мерки за стабилизиране на цените на електроенергията, търгувана на борсовия   пазар, които бяха обсъдени на проведената среща в КЕВР с участието на  министъра на енергетиката Теменужка Петкова,ръководствата на електроразпределителните дружества, на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“, на БЕХ, на ЕСО и на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД. Срещата беше организирана по инициатива на председателя на енергийния регулатор доц. Иван Иванов. Резултатите от разговорите бяха обявени на брифинг за представителите на медиите.

Съгласно ангажиментите по делото „БЕХ Електричество“ „Национална електрическа компания“ ЕАД, ТЕЦ „Марица-Изток 2“ ЕАД и АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД осигуряват 690 МВт електроенергия на всеки час за търговия през платформата „ден напред“ на борсата. От 19-ти януари това количество ще се увеличи над 700 МВт, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Целта е по този начин да бъдат осигурени допълнителни количества за пазара „ден напред“, с което да се повиши ликвидността на търгуваните количества електроенергия и да се постигнат предсказуеми ценови нива в хода на борсовата търговия. Предстои всяко дружество – производител да изготви анализ за количествата електроенергия, които допълнително може да осигури за търговия на борсата.

Като втора мярка за стабилизиране на пазара участниците в срещата обсъдиха възможността за въвеждане на нови стандартизирани продукти за борсова търговия. В едноседмичен срок електроразпределителните предприятия се очаква да представят своите предложения за такива продукти.

Допълнителна дългосрочна мярка за разширяване на възможностите за търговия и стабилизиране на цените е и ускоряването през 2019 г. на процесите на обединение на българския борсов пазар с борсовите пазари на страни в Югоизточна Европа, заяви на брифинга председателят на КЕВР Иван Иванов. Като допълнителен аргумент в тази насока той подчерта, че по този ще бъде изпълнено изискването на ЕК за създаване на единен електроенергиен пазар в региона. Според ръководителя на КЕВР подобна мярка ще бъде важен фактор за стабилност на борсовите цени на електроенергията, но за целта са необходими и законодателни промени. Изпълнителният директор на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД Константин Константинов информира, че най-напреднали са разговорите за обединение с енергийните борси на Македония /в сегмента /„ден напред“/ и с Румъния /в сегмента „в рамките на деня“/. Очакванията са до няколко месеца този процес да доведе до конкретни резултати.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg