EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Три марки изтребители се обсъждат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три марки изтребители се обсъждат

mail07:35 | 03.04.2016прегледи 1902 коментарикоментари 0


В МО и ВВС се обсъждат три варианта за покупка на изтребители – шведските "Грипен", европейски "Юрофайтър" и американските  "Ф-16", коментира военният министърът  Николай Ненчев пред журналисти в парламента. Той посочи, че в инвестиционния проект, одобрен от Министерския съвет, е записано, че става дума или за нови, или за втора употреба изтребители. Ненчев каза, че кой е най-изгодният вариант, ще определи комисия, която включва както експерти от Министерството на отбраната и Военновъздушните сили /ВВС/, така и от Министерството на финансите и Министерството на транспорта и съобщенията. На 30 март правителството одобри проекти за купуване на нови изтребители, на два патрулни кораба и на двигатели за наши "МиГ-29".

Хронология за покупка на изтребители 2004-2015
След 2004 година, когато страната стана член на НАТО, България периодично обявява търгове за доставка на бойни самолети, но впоследствие ги отменя. Последният конкурс бе през септември 2009 година, но по-късно прекратен заради липса на финансиране.
Известно е, че нови изтребители трябва да заменят остарелите МиГ 21 и МиГ-29 съветско производство, като за момента България разполага на книга с 16 бойни самолета.
Според ВВС обаче ресурсът на МиГ 21 изтече през 2012 година.
По време на предишните търгове България обяви, че възнамерява да похарчи за покупка на самолети не повече от 1 млрд. долара.
Финансовите затруднения на Министерство на отбраната силно ограничат модернизацията на българската армия, стана ясно още преди години, когато военен министър бе Аню Ангелов – 2009-2013 година. Тогава се лансира и идеята за закупуване на изтребители втора ръка.
През 2005-2006 година бе обявено, че ВВС се нуждае от една ескадрила изтребители /12-16 самолета/, като стойността на поръчката тогава се оценяваше на 800 млн.евро.

Още преди десет години към конкурса интерес проявиха най-големите производители на авиационна техника, като предлагаха различни модели - Rafale на френската DA, шведския изтребител Gripen на компанията SAAB, Eurofighter на европейския консорциум ЕАDS, американските F-16 на Lockheed Martin, както и различни бойни модификации на Boeing.
От тях единствено LM предложи изтребители втора употреба, останалите оферираха относително нови продукти, като най-приемливата като сума бе тази за шведските изтребители. При това договорът предвиждаше специална офсетна програма.
Към този момент нямаме никакво движение по най-голямата военна сделка в Българската армия, а необходимостта от нея е ясна на всички.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg