EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три магистрали водещи за МРРБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три магистрали водещи за МРРБ

mail14:00 | 26.07.2010прегледи 2166 коментарикоментари 0


В момента у нас се строят 81 километра магистрали, съобщи край Стара Загора министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Най-големите отсечки са тези на магистрала "Марица" - 34 километра, на "Тракия" - 31 километра, на "Люлин" - 19.2 километра. След броени дни, на 2 август ще направим първата копка и на лот 3 на магистрала "Тракия" в района на Нова Загора, съобщи министърът.

Така само след седмица, година след началото на мандата, ние ще строим 120 километра магистрали, колкото всички правителства на прехода, взети заедно, заяви Плевнелиев.

До момента в България има 430 километра магистрали, от които 310 километра са изградени по времето на Тодор Живков, каза министърът.

За изминалата година договореностите по програмата "Регионално развитие" са се умножили по шест, за две и половина години са били договорени 500 млн. лева, а през тази година - 910 млн. лева, отбеляза ръководството на МРРБ.

Фокусът през 2011 година на МРРБ ще е строителството на магистралите „Тракия” и „Марица”, а „Люлин” трябва да бъде окончателно завършена в средата на 2011 г., пише в Отчета за работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за периода юли 2009 - юли 2010 година.
МРРБ има амбицията през следващата година да достигне 50% договорени средства и 15% изпълнение на ОП „Транспорт” за пътища. В изпълнение на тази цел още от октомври 2010 г. е предвиден поетапния старт на нови седем отсечки, финансирани от ОП „Транспорт” – 2 лота от АМ „Струма”, два лота от АМ „Марица” и пътищата Кърджали-Подкова, Мездра-Ботевград и Софийски околовръстен път-Гара Яна.
По отношение на ОП „Регионално развитие” целта е да се продължи напредъка по програмата и да се достигне резултат от 60% договорени средства и 20% разплатени. МРРБ ще продължи да работи по обновяване на сградния фонд чрез отпускане на европейски средства чрез нова схема за безвъзмездна финансова помощ по ОП” Регионално развитие”.
По отношение на водния сектор плановете на министерството предвиждат подготовка на изграждането на 3 язовира и подобряване на водните съоръжения. МРРБ ще продължи да работи за увеличаване на приходите в общините чрез предоставянето на атрактивни имоти, които местните власти да управляват. Усилията на министерството ще се насочат върху ограничаване на корупционните практики и трайно установяване на прозрачни и честни търгове. За да се реализира тази цел се подготвя и антикорупционна стратегия на МРРБ, която в кратки срокове ще бъде финализирана.
Според отчета наследството на кабинета „Станишев” включва: Спрени търгове за магистрала „Тракия” от ЕК заради дискриминационни условия в тръжната документациям; Магистрала „Люлин” изпълнена едва на 33% в края на 2009 г., когато проектът трябваше да бъде завършен; Магистрала „Марица”, която се строи от 1992 г. без ясна визия за завършване; Сключени близо 300 договора само за последните месеци от правителството „Станишев” без осигурено финансиране и на завишени стойности; Неразплатени задължения към бизнеса за близо 280 млн. лв.;


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg