EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Три дефекта в Пакет мобилност I

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три дефекта в Пакет мобилност I

mail16:15 | 31.07.2019прегледи 588 коментарикоментари 0


Оценката на въздействие е предпоставка Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент да приеме съгласувано и справедливо решение по трите досиета от Пакета за мобилност I, тъй като преди това тази възможност беше пропусната. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на председателя на транспортната комисия в Европейския парламент Карима Дели. По думите му сега е моментът да се използва спокойствието след европейските избори, за да се изгради стабилна основа за бъдещия процес на преговори и триалози по пакета.

Министърът посочи някои от проблематичните текстове за единомислещите държави членки. Първият критичен момент е изискването за редовно връщане на превозното средство, което означава, че водачът ще бъде задължен, против волята си, да прекарва допълнителни седмици в движение. Това ще увеличи празните курсове като по този начин ще се завишат нивата на вредните емисиите, което противоречи на всички европейски политики, в областта на опазване на околната среда и климата, отбеляза Росен Желязков. Връщането на превозното средство не подобрява социалните права на водача, категоричен бе той.

Според министъра втората неприемлива рестриктивна мярка, за която Европа не е подготвена, е забраната за прекарване на седмичната почивка в кабината на превозното средство. „В ЕС не достигат около 400 000 безопасни и сигурни места за паркиране – това е заключението от проучване, публикувано от Европейската комисия“, заяви транспортният министър.

Като трети съществен дефект в предлаганите политики Росен Желязков посочи липсата на оценка на въздействието, при въвеждането на нов модел за международния транспорт. „Това е дискриминация срещу транспортния модел на държавите членки, чиито икономики не предполагат приоритетно извършване на двустранни операции“, изтъкна министърът.

Той призова членовете на новоизбрания Европейски парламент и на Комисията по транспорт и туризъм да преразгледат досегашната позиция по Пакета за мобилност I, като приемат реалистичен подход, който да улесни междуинституционалните преговори.

По време на срещата председателят на комисията Карима Дели препотвърди своето намерение да предложи в края на септември дата за гласуване за даване на мандат за провеждането на триалози.

Министър Росен Желязков запозна с резултатите от проведените разговори и българските представители в Европейския парламент. Срещата е част от координираните действия за предстоящия парламентарен сезон на ЕП и за поддържане на единна позиция на България по досиетата в транспортната комисия.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg