EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Три групи ИТ специалисти в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три групи ИТ специалисти в България

mail06:23 | 26.02.2015прегледи 1196 коментарикоментари 0


Според резултатите от актуално проучване сред 80-те хиляди ИТ* специалисти у нас 57% от ИТ специалистите имат завършена магистърска степен, а повече от половината или 54% са с трудов опит в сферата от 6 до над 10 години.
По отношение на мотивацията на работещите в сферата на информационните технологии, се оказва, че за най-голяма част от ИТ специалистите у нас или около 30%, най-важен мотивационен фактор е комплекс от критерии, които компанията - работодател трябва да покрива едновременно. Сред тях водещи са стабилност и имидж на фирмата, размер на заплащането и вида на работата, която вършат. Важни са също съответствие между задълженията и отговорностите им, разположение на офисът на компанията и допълнителните социални придобивки. Интересно, но закономерно явление при този най-голям процент ИТ специалисти, е трудното взимане на решение за смяна на работното място. За тях подобен кариерен ход би бил оправдан, единствено, ако всички изброени по-горе критерии спрат да функционират едновременно, или ако друга компания им предложи по-добри условия паралелно по всички критерии. Тези служители са и най-лоялни към работодателя си.
Втората открояваща се група сред ИТ специалистите у нас, са хората, които залагат основно на личните си качества и умения при търсенето на работа. За тях вида и естеството на дейността им не е от първостепенно значение и с готовност биха сменили работата си, ако в замяна им се предложат по-добри условия на работното място (офис, социални придобивки, гъвкаво работно време) и по-високо заплащане. За тях също е от значение стабилността и големината на компанията, в която работят.
Значително по-малка е групата на хората, за които експертните познания в областта на информационните технологии е преоритет, и за които възможността за професионално развитие и усъвършенстване е водещ фактор при избора на работно място.
Не малък процент от всички анкетирани, около 8%, са ИТ специалистите, които все още нямат формирани конкретни мотиви и изисквания при търсене на работа.
Общият извод по отношение на мотивиращите фактори на служителите в ИТ сферата потвърждава тенденцията високото заплащане да е водещо в предложението на работодателите с бранша. Подобни резултати могат да се обяснят с ясно изразеното несъответствие на търсенето и предлагането на пазара на труда в ИТ сферата, породено от липсата на достатъчно и добре подготвени специалисти, завършващи образование в областта. Младите специалисти в сектора са принудени да натрупват опит и умения „в движение”, но същевременно с това началните им очаквания на заплащане остават високи.
Любопитни резултати дава проучването и по отношение на личните интереси на хората, заети в ИТ сектора. Сред водещите активности, предпочитани в свободното им време са почивка със семейството и приятелите (75%), пътувания в страната (58%), практикуване на спорт (50%), лично хоби (42%). Подобни резултати категорично изваждат ИТ специалистите от станалия класически за тях стереотип на затворени, саможиви и несоциални хора.

*Проучването, направено от агенция “Прогрес Консулт”, е представително за около 80 000-те хиляди работещи ИТ специалисти и студенти, изучаващи информатика, компютърни и/или информационни технологии у нас, като показва интересни резултати изведени на база отговорите на представителна извадка. Средната възраст на анкетираните е 30-35 г., живеят предимно в София, Пловдив, Варна и Бургас, 25% от тях са жени. Проучването е по поръчка на MobiSystems.

 

 

 


Тагове: ИТ, групи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg