EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три банки с интерес към ТБ Виктория

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три банки с интерес към ТБ Виктория

mail06:10 | 07.10.2014прегледи 7414 коментарикоментари 1


Петнадесет банки са заявили желание за покупка на пакети кредити от ТБ "Виктория", която е собственост на Корпоративна търговска банка (КТБ). Три институции проявяват интерес към покупка на целия кредитен портфейл заедно с необслужваните заеми, а една иска освен здрави и само необслужвани фирмени заеми, уточняма в. Стандарт. Така малко над половината от банките в страната (27 заедно с клоновете и без КТБ и "Виктория") са проявили интерес към пакетите кредити. Кредитният портфейл на "Виктория" е разделен на обособени части по сегменти – големи и средни корпоративни клиенти, малък бизнес, жилищни ипотечни кредити, потребителски заеми с ипотека, отделно потребителски, овърдрафт и кредитни карти. Необслужваните заеми също са пакетирани поотделно фирмени и на физически лица. Три банки – Банка ДСК, Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Инвестбанк - са проявили интерес към целия портфейл на "Виктория", включително и към необслужваните.

 Както е известно в свое прессъобщение от 16.09.2014 г. БНБ отбелязва, че към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност на ТБ „Виктория“ ЕАД остава продажбата на неликвидни активи – кредити. При липсата на алтернативни източници за набавяне на ликвидност от банката, без която тя не би могла да посрещне задълженията към своите вложители и други кредитори, на квесторите на ТБ „Виктория“ ЕАД бяха дадени задължителни предписания, както следва:
- В срок до 23.09.2014 г. да изпратят покани до банките за участие в тръжна процедура за продажба на обособена част от кредитния портфейл на банката, като при наличие на интерес осигурят представянето на окончателните оферти не по-късно от 15.10.2014 г.
Както вече бе обявено в прессъобщението на БНБ от 16.09.2014 г., поканите са изпратени единствено до банки, на които бе дадена възможност да подадат оферти в продължение на три седмици.
- В срок до 20.10.2014 г. да внесат в БНБ доклад за получените оферти с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на ТБ „Виктория“ ЕАД към кредитори и депозанти.
Важно допълнение в публично оповестените на 16.09.2014 г. решения на УС на БНБ бе уточнението, че е възможно да не бъде взето окончателно решение за продажба на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“ ЕАД. Окончателната преценка на това решение ще бъде извършена от УС на БНБ след анализ на комплекс от обстоятелства, в т.ч. стойността на получените оферти, резултата от проведените преговори с EPIC като представител на най-големите акционери на „КТБ“ АД, както и подхода, който окончателно ще бъде възприет спрямо групата КТБ.


 

 /обновена/

 

 


Тагове: банки, портфейл
 
Коментари
 
Крем карамел - 06-10-2014 г. 13:40:18

Дано всички кредите да се раздадат на банките и да не оставят за частните фирми по събиране на дългове. Гледам, че има интерес, значи може да се уредят нещата.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157